Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  5 czerwca 2020

Gofry bezglutenowe- dziecięce przysmaki

by Gosia
Gofry bezglutenowe-  dziecięce przysmaki

Gofry to jeden z ulubionych dziecięcych smakołyków.

Tradycyjne, kupne gofry najczęściej wykonane są na mące pszennej, z cukrem, co sprawia, że w jednej porcji mamy ok 200 kcal, 3 łyżeczki cukru, tłuszcze nasycone. Wersja bez bitej śmietany.

Przykładowy skład gofrów zakupionych w sklepie jaja, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, tłuszcz palmowy, mąka sojowa, słodka serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgator: lecytyny (z soi); naturalny aromat

http://www.ilewazy.pl/gofr

Czy to oznacza, że gofrów nie wolno podawać dzieciom ?

Zdecydowanie nie ! podobnie jak z innymi kuszącymi produktami. Pamiętajmy „dawka czyni truciznę”. Zachowując umiar i wybierając produkty o lepszy składzie – najlepiej w wersji domowych wyrobów, możemy zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe bez poczucia straty, że gofry to produkt zakazany.

Tym razem zapraszam na przepis łączący zdrowie i smak czyli

GOFRY BEZGLUTENOWE, u nas z mąki jaglanej (mąka bazowa; inne zamienniki to mąka ryżowa, gryczana) i z mąki ziemniaczanej (mąka sklejająca– inne zamienniki to mąka z tapioki i kukurydziana)

Składniki; mąka jaglana 80g, mąka ziemniaczana 70g, 1 jajko lub zamienniki np siemię lniane, mleko tradycyjne lub roślinne 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3 łyżki, substancja słodząca np erytrol, ew ksylitol 2 łyżeczki. W przypadku małych dzieci ilość substancji słodzących redukujemy- podajemy gofry z dodatkiem słodkich owoców lub z domowym dżemem owocowym http://jedzzglowa.pl/przepisy/dzem-owocowy-idealny-dla-dzieci-bez-cukru-2-skladniki/

Przygotowanie, żółtko i wszystkie pozostałe składniki miksujemy. Ostawiamy na około 20-30 minut. Dodajemy ubitą pianę z białka. Delikatnie mieszamy i pieczemy na bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Studzimy na kratce do pieczenia, aby były chrupiące.

Smacznego !

Nawigacja wpisu

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Sprawdź, czy Twoje dziecko poprawnie siedzi

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019