Gofry to jeden z ulubionych dziecięcych smakołyków.
Tradycyjne, kupne gofry najczęściej wykonane są na mące pszennej, z cukrem, co sprawia, że w jednej porcji mamy ok 200 kcal, 3 łyżeczki cukru, tłuszcze nasycone. Wersja bez bitej śmietany.
Przykładowy skład gofrów zakupionych w sklepie jaja, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, tłuszcz palmowy, mąka sojowa, słodka serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgator: lecytyny (z soi); naturalny aromat
Czy to oznacza, że gofrów nie wolno podawać dzieciom ?
Zdecydowanie nie ! podobnie jak z innymi kuszącymi produktami. Pamiętajmy „dawka czyni truciznę”. Zachowując umiar i wybierając produkty o lepszy składzie – najlepiej w wersji domowych wyrobów, możemy zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe bez poczucia straty, że gofry to produkt zakazany.

Tym razem zapraszam na przepis łączący zdrowie i smak czyli
GOFRY BEZGLUTENOWE, u nas z mąki jaglanej (mąka bazowa; inne zamienniki to mąka ryżowa, gryczana) i z mąki ziemniaczanej (mąka sklejająca– inne zamienniki to mąka z tapioki i kukurydziana)
Składniki; mąka jaglana 80g, mąka ziemniaczana 70g, 1 jajko lub zamienniki np siemię lniane, mleko tradycyjne lub roślinne 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3 łyżki, substancja słodząca np erytrol, ew ksylitol 2 łyżeczki. W przypadku małych dzieci ilość substancji słodzących redukujemy- podajemy gofry z dodatkiem słodkich owoców lub z domowym dżemem owocowym http://jedzzglowa.pl/przepisy/dzem-owocowy-idealny-dla-dzieci-bez-cukru-2-skladniki/
Przygotowanie, żółtko i wszystkie pozostałe składniki miksujemy. Ostawiamy na około 20-30 minut. Dodajemy ubitą pianę z białka. Delikatnie mieszamy i pieczemy na bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Studzimy na kratce do pieczenia, aby były chrupiące.
Smacznego !