
UDANY WYPIEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ – NAJLEPSZY BO
Z DOMOWEJ PIEKARNI 🙂
Pewny skład, z dowolnymi dodatkami i co bardzo ważne- pieczenie tego chleba nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności czy maszyny do pieczenia chleba.
Warto spróbować ! …..a po pierwszej degustacji nowy nawyk pieczenia domowego chleba pozostanie na długo!
Przepisów jest domowy chleb jest dużo. Mój sprawdzony przepis, szczególnie dla początkujących oraz dla osób, które szukają wypieków szybkich i prostych w wykonaniu przesyłam przepis na
CHLEB Z ZIARNAMI u nas z mąki orkiszowej z siemię lnianym, pestkami dyni i słonecznika.
Inne wersje smakowe
– z ziołami
– z suszonymi pomidorowymi
– z czarnuszką, sezamem
– z mąką pełnoziarnistą, gryczaną
Składniki
450 g mąki ( u nas orkiszowa), 7-8 g drożdży instant, 1/2 szklanka otrębów/płatków naturalnych (owsiane, gryczane, jaglane do wyboru), pół szklanki ziaren np u nas tym razem zestaw słonecznik, dynia+ siemię lniane, łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 450 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Przekładamy do długiej keksówki ( lub jedna forma krótsza+ kilka bułeczek). Można obsypać ziarnami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 45 minut, Pieczemy w temp 180 stopni, około 50-60 minut. Studzimy na kratce.
Jest pyszny !