Drugie śniadanie do pracy czy przekąska dla Szymona po przedszkolu….Wsypujesz, miksujesz i gotowe!
Do tego chłodny kefir lub maślanka…rewelacja !
Składniki:
1/2 kostki chudego twarogu ok 250 g, 1- 2 jajka, 4 łyżki mąki ryżowej, kukurydzianej, jaglanej lub innej ( u nas owsiana i z amarantusa), łyżeczka proszku do pieczenia, Banan duży dojrzały, 1-2 łyżki oleju,
dowolne owoce sezonowe ( dodajemy na końcu)
ew. amarantus ekspandowany do zagęszczenia
Aby podnieść wartość odżywczą można dodać orzechy, pestki dyni lub słonecznika albo mak.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza owocami sezonowymi wkładamy do miski i dokładnie mieszamy (najlepiej mikser/blender). Dodajemy pokrojone np. truskawki, zmiksowane orzechy, pestki i mieszamy łyżką. Powinna wyjść dosyć gęsta konsystencja ( nie lejące, bardziej zbita)
Co dalej się wydarzy to zależy od Was 🙂 Opcje są dwie:
– można usmażyć beztłuszczowo (efekt widoczny na zdjęciu 🙂
– upiec np w silikonowych foremkach do babeczek
(180 st. C i pieczemy przez ok 20-25 minut na złoty kolor)
Lekko, smacznie, zdrowo i sezonowo !

