Dla wszystkich miłośników zdrowego chrupania, tym razem polecam przepis na ekspresową przekąskę KUKURYDZIANE NACHOS !
Zaledwie kilka składników, w wersji dla alergików ( bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
Jeden przepis i kilka wersji smakowych 🙂

Warto spróbować !
Składniki;
200 g mąki kukurydzianej i 200 g mąki pełnoziarnistej lub z ciecierzycy (w wersji bezglutenowej), pół łyżeczki soli himalajskiej, szklanka bardzo ciepłej wody (prawie wrzątek) 5 łyżek oleju lub oliwy, Dowolne przyprawy; sezam, mak mielony, czarnuszka, zmiksowane orzechy, przyprawy ziołowe lub na ostro z papryczką chili


Przygotowanie:
mąkę mieszam z solą, dodaję olej i wodę. Ugniatam ciasto. Można ciasto odstawić na 10-15 minut, szczególnie gdy woda była bardzo gorąca. Następnie dzielę ciasto na kilka części. Do każdej dodaję wybrane dodatki, przyprawy. Ugniatam ponownie ciasto i wałkuje na cienki placek. Kroję w dowolne kształty. Piekę w temp 180 stopni, grzałka góra- dół, około 10 minut.
Takie chrupiące nachos bardzo dobrze smakują w towarzystwie dipów.
Wersje dipów;
- domowy hummus; tradycyjny, z burakami, z dynią, z suszonymi pomidorami lub z rukolą
- twarożek z burakiem, dynią, z rukolą lub z suszonymi pomidorami
- w wersji na słodko; domowy owocowy serek homogenizowany (twaróg+ jogurt naturalny+ owoce), domowy orzechowy lub czekoladowy serek homogenizowany (twaróg+ jogurt naturalny+ zmiksowane orzechy lub kakao i miód)
