Niezależnie od tego czy liczycie kalorie, indeksy glikemiczne w Tłusty Czwartek czy szukacie zdrowych zamienników na dziecięce smakołyki warto sięgnąć po pieczone pączki domowe.
Dlaczego to są dziecięce pączki?
Pewny i krótki skład, u mnie na mące orkiszowej, bez smażenia, z dodatkiem ksylitolu. A szczególnie w żywieniu dzieci zwracamy uwagę na wartość podawanych przekąsek. Czy z cukrem czy z lukrem….sami wybierzcie W zeszłym roku bardzo pączki sprawdziły się w moich dziecięcych jadłospisach i w przedszkolach więc również w tym roku zdecydowanie myśląc o dzieciach, szukamy okazji na wprowadzenie zdrowych zamienników.
Możliwe, że przypominają Wam drożdżowe bułeczki. Skład jest praktycznie bardzo zbliżony. Nadzienie dowolne- od domowej konfitury, po kostkę czekolady. Sami wybierzcie z jakim dodatkiem najbardziej lubicie.
Pączki można przygotować bez dodatku produktów mlecznych, więc również sprawdzą się dla małych alergików.
Mam nadzieję, że ten przepis pozwoli Wam przygotować dla dzieci zdrowszą i smaczniejszą wersję dziecięcego pączka 🙂
Składniki: 2,5 szklanki mąki np pszenna pełnoziarnista, orkiszowa + mąka po podsypywania, 20 g drożdży, 1/4 szklanki ksylitolu, 2 łyżeczki cukru ( dla drożdży), szklanka ciepłego mleka ( można zastąpić roślinnym), 2 łyżki oleju, 1 jajko, nadzienie tj powidła, konfitura, kostka czekolady, masło orzechowe 100%
Przygotowanie: szykujemy rozczyn z drożdży. Łączymy ciepłe mleko, drożdże, cukier. Delikatnie mieszamy, aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Dodajemy do naszego rozczynu mąkę, ksylitol, jajko, olej. Ugniatamy ciasto ręcznie lub w maszynie. Ostawiamy pod przykryciem na około godzinę, w ciepłe miejsce. Np. do piekarnika z temperaturą do ok 35 stopni.
Po tym jak ciasto wyrośnie, dzielimy na mniejsze części- odpowiednio do wielkości pączków, jakie chcemy otrzymać. Ciasto jeszcze urośnie, więc za dużych nie warto robić. Gdy ciasto wyjdzie bardziej lepkie, lejące proszę dodawać więcej mąki. Nie za dużo, tak aby uformować kulkę. Następnie każdą kulkę ugniatamy na płasko, dajemy nadzienie i formujemy bułeczki. Odkładamy na blachę, tak aby połączenie bułki było od spodu.
Kolejne bułeczki układamy w odstępach- bułeczki urosną.
Odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości bułeczek.