Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  9 lutego 2021

Dziecięce pączki pieczone

by Gosia
Dziecięce pączki pieczone

Niezależnie od tego czy liczycie kalorie, indeksy glikemiczne w Tłusty Czwartek czy szukacie zdrowych zamienników na dziecięce smakołyki warto sięgnąć po pieczone pączki domowe.

Dlaczego to są dziecięce pączki?

Pewny i krótki skład, u mnie na mące orkiszowej, bez smażenia, z dodatkiem ksylitolu. A szczególnie w żywieniu dzieci zwracamy uwagę na wartość podawanych przekąsek. Czy z cukrem czy z lukrem….sami wybierzcie ?W zeszłym roku bardzo pączki sprawdziły się w moich dziecięcych jadłospisach i w przedszkolach więc również w tym roku zdecydowanie myśląc o dzieciach, szukamy okazji na wprowadzenie zdrowych zamienników.

Możliwe, że przypominają Wam drożdżowe bułeczki. Skład jest praktycznie bardzo zbliżony. Nadzienie dowolne- od domowej konfitury, po kostkę czekolady. Sami wybierzcie z jakim dodatkiem najbardziej lubicie.

Pączki można przygotować bez dodatku produktów mlecznych, więc również sprawdzą się dla małych alergików.

Mam nadzieję, że ten przepis pozwoli Wam przygotować dla dzieci zdrowszą i smaczniejszą wersję dziecięcego pączka 🙂

Składniki: 2,5 szklanki mąki np pszenna pełnoziarnista, orkiszowa + mąka po podsypywania, 20 g drożdży, 1/4 szklanki ksylitolu, 2 łyżeczki cukru ( dla drożdży), szklanka ciepłego mleka ( można zastąpić roślinnym), 2 łyżki oleju, 1 jajko, nadzienie tj powidła, konfitura, kostka czekolady, masło orzechowe 100%

Przygotowanie: szykujemy rozczyn z drożdży. Łączymy ciepłe mleko, drożdże, cukier. Delikatnie mieszamy, aż się rozpuszczą drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Dodajemy do naszego rozczynu mąkę, ksylitol, jajko, olej. Ugniatamy ciasto ręcznie lub w maszynie. Ostawiamy pod przykryciem na około godzinę, w ciepłe miejsce. Np. do piekarnika z temperaturą do ok 35 stopni.

Po tym jak ciasto wyrośnie, dzielimy na mniejsze części- odpowiednio do wielkości pączków, jakie chcemy otrzymać. Ciasto jeszcze urośnie, więc za dużych nie warto robić. Gdy ciasto wyjdzie bardziej lepkie, lejące proszę dodawać więcej mąki. Nie za dużo, tak aby uformować kulkę. Następnie każdą kulkę ugniatamy na płasko, dajemy nadzienie i formujemy bułeczki. Odkładamy na blachę, tak aby połączenie bułki było od spodu.

Kolejne bułeczki układamy w odstępach- bułeczki urosną.

Odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości bułeczek.

Nawigacja wpisu

Koktajl owsiany kawowo- czekoladowy – idealny na przerwę kawową ( 2 wersje)
Pieczone faworki- lekkie i kruche

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019