
Szybciej i prościej już nie można 🙂 Ze składników, które każdy ma w domu.
A co najważniejsze taki dżem jest najzdrowszy, smaczny i bez dodatku cukru. Idealny do naleśników, do pieczywa, deserów…dla łasuchów chwila przyjemności bez wyrzutów sumienia 🙂
Zrobisz raz i już nie będziesz kupować gotowych przetworów !
Składniki; owoce świeże lub mrożone 1 szklanka, mąką ziemniaczana ok 3 łyżeczki, woda 3 – 4 łyżki
Ew. substancja słodząca (miód, cukier, ksylitol, erytrol)
Przygotowanie; Owoce krótko gotujemy. W przypadku owoców mrożonych gotujemy kilka minut dłużej, pod przykryciem. Jeśli są większe kawałki owoców możemy chwilę zmiksować, ale nie na papkę. Warto zostawić drobne kawałki. W przypadku owoców jagodowych, jak maliny, truskawka czy porzeczka już nie rozdrabniam dodatkowo.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odmierzonej ilości zimnej wody, mieszam dokładnie, aby nie było grudek i wlewam do gotujących się owoców. Mieszam dokładnie, aż do uzyskania gęstej konsystencji. W razie potrzeby, gdy dżem nie jest odpowiednio gęsty, w podobny sposób jak wcześniej, dodajemy większą ilość mąki ziemniaczanej. Czasami owoce puszczą więcej soku stąd potrzebna jest większa ilość mąki ziemniaczanej.
Po ostygnięciu dżem jest gotowy !

Dżem przechowujemy w lodówce do 4 dni. Można również przelać gorący dżem do wyparzonych słoików i pasteryzować.