Największa zaleta domowego jogurtu?
- prosty skład mleko + żywe kultury bakterii jogurtowych (jogurt probiotyczny lub startery tzw zakwaski, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością )
- obecność bakterii probiotycznych
- delikatny smak
- nie zawiera zagęstników, mleka w proszku
- dowolna konsystencja (im dłużej stoi tym gęstszy jogurt)
- możliwość wykorzystania mleka krowiego, koziega oraz roślinnego (wówczas do wykonania potrzebne są tzw zakwaski)
- szybki w wykonaniu- bez użycia jogurtownicy
- przystępna cena 😉
W naszej kuchni to już tradycja, jak jogurt to tylko domowy !
Zastosowanie jako jogurt naturalny pitny, baza do jogurtów owocowych, do koktajli, chłodników, sosów do sałatek, dipów a nawet serka do smarowania 🙂
Składniki; 750 mleka niepasteryzowanego i 200 g jogurt naturalny probiotyczny (zwracaj uwagę na skład- o tym jak wybierać jogurt naturalny pisałam tutaj http://jedzzglowa.pl/aktualnosci/deser-jogurtowy-to-nie-to-samo-co-jogurt/ ), garnek, słoik 1 litr

Przygotowanie;
- Mleko należy zagotować a następnie wystudzić do temperatury ok 42-40 stopni. Temperaturę można zmierzyć termometrem kuchennym lub tradycyjnie na dotyk wkładając palec. Mleko powinno być cieplejsze, nie gorące i nie letnie.

- Mleko przelewam do słoika do wysokości 3/4 , następnie dodaję jogurt i mieszam łyżką. Zakręcam słoik i zawijam w gruby koc. Odstawiam w możliwe ciepłe miejsce i odstawiam na noc. Im dłużej stoi tym bardziej robi się gęsty.

- Rano jogurt już jest gotowy 🙂
- W lodówce można przechowywać 3-4 dni

SEREK KANAPKOWY; jogurt przelewam na sitku, przez gazę lub ręcznik papierowy bez kolorowych wzorków i odkładam na noc do lodówki lub dłużej. W efekcie oddziela się serwatka i powstaje pyszny serek kanapkowy ! Dodaję pokrojony szczypiorek, rzodkiewkę lub suszone pomidory…Sami spróbujcie ! jest pyszny 🙂

