Zapraszam do domowej piekarni 🙂
W sklepie takiego nie znajdziecie 🙂
Prosty skład, który możesz samodzielnie zmieniać poprzez dodatek różnych ziaren, nasion (sezam, chia, słonecznik, dynia, czarnuszka) lub przypraw jak oregano, bazylia, tymianek czy pomidory szuszone. Zdecydowanie można też dodać mniej soli, szczególnie, gdy chleb będzie spożywany przez małe dziecko. W tradycyjnym chlebie ilość soli zdecydowanie jest wysoka i niestety producenci wiedząc o tym, jakie smaki preferujemy soli i cukru nie oszczędzają.

Składniki:
500 g mąki orkiszowej, 1,5-2 łyżeczki cukru, 8 g suchych drożdży, ok 3-4 łyżki dowolnych ziaren, nasion, 1 płaska łyżeczka soli ( w wersji dla dziecka, dla osoby dorosłej można więcej jeśli potrzeba. Ja nie dodaję), 1- 2 łyżki suszonych ziół
Przygotowanie:
Szykujemy rozczyn z drożdży- rozpuszczamy drożdże w ciepłej ( nie gorącej) wodzie, mieszamy dokładnie. Odstawiamy pod przykryciem na ok 10-15 min, w cieplejsze miejsce.
W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki. Gdy drożdże zaczną się pienić i lekko urosną, wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do formy (tradycyjna keksówka ok 12cm) i odstawiamy na 15-20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, góra /dół. Czas pieczenia 50 min + sprawdzamy czy jest już gotowy.
Smacznego 🙂
