Delikatne mięciutki, o prostym składzie…idealne już na pierwsze miesiące rozszerzania diety.
Składniki; 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, dojrzały banan, 1-2 jajka (można spróbować w wersji bez jajka), 2-3 łyżki daktyli
Ew dodatki; czarnuszka, sezam, cynamon, mak, owoce
Przygotowanie: daktyle zalewamy gorącą wodę, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy mikserem jajka z bananem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy odcedzone daktyle. Miksujemy a następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy, aż powstanie konsystencja gęstsza niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki, np gryczanej, kukurydzianej.
Papier do pieczenia smarujemy olejem. Nakładamy łyżka placuszki i pieczemy ok 15 minut w 185 stopniach. Można posypać ulubionymi dodatkami. U mnie czarnuszka i maliny:)
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Są jeszcze mięciutkie, dlatego czekamy, aż ostygną i dopiero przekładamy na inny talerz 🙂
Warto spróbować !

