Moje smak dzieciństwa, tym razem w trochę zmodyfikowanej wersji…zdecydowanie lżejszej i zdrowszej, bez cukru, bez mleka w proszku, ale równie smacznej.
Idealne dla małego i starszego łasucha !
Składniki;
daktyle, orzechy bez soli ( u nas arachidowe), kakao lub karob. Proporcje poszczególnych składników dobieramy tak, aby powstała gęsta masa, odpowiednia do smarowania.
Mniej więcej na 150g daktyli dajemy 200g orzechów i 1-2 łyżki kakao
Dodatkowo; wafle lub krążki kukurydziane, ryżowe na diecie bezglutenowej
Przygotowanie w 3-ech krokach;
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na min 30 minut. Po namoczeniu daktyle odcedzamy ale wody proszę nie wylewać !
2. Orzechy jeśli są w całości należy zmiksować, Można zostawić drobinki orzechów- będą bardziej wyczuwalne w masie.
3. Daktyle miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy zmiksowane orzechy, kakao- ilość dobieramy wg własnych preferencji. Mieszamy łyżką. Gdy powstaje bardzo gęsta masa dodajemy wodę z daktyli, ale nie za dużo bo szybciej zmiękną wafle.
Gotową masą przekładamy wafle.
