Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  4 maja 2019

Domowe andruty

by Gosia
Domowe andruty

Moje smak dzieciństwa, tym razem w trochę zmodyfikowanej wersji…zdecydowanie lżejszej i zdrowszej, bez cukru, bez mleka w proszku, ale równie smacznej.

Idealne dla małego i starszego łasucha !

Składniki; 
daktyle, orzechy bez soli ( u nas arachidowe), kakao lub karob. Proporcje poszczególnych składników dobieramy tak, aby powstała gęsta masa, odpowiednia do smarowania.

Mniej więcej na 150g daktyli dajemy 200g orzechów i 1-2 łyżki kakao

Dodatkowo; wafle lub krążki kukurydziane, ryżowe na diecie bezglutenowej

Przygotowanie w 3-ech krokach; 
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na min 30 minut. Po namoczeniu daktyle odcedzamy ale wody proszę nie wylewać !

2. Orzechy jeśli są w całości należy zmiksować, Można zostawić drobinki orzechów- będą bardziej wyczuwalne w masie.

3. Daktyle miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy zmiksowane orzechy, kakao- ilość dobieramy wg własnych preferencji. Mieszamy łyżką. Gdy powstaje bardzo gęsta masa dodajemy wodę z daktyli, ale nie za dużo bo szybciej zmiękną wafle.

Gotową masą przekładamy wafle.



Nawigacja wpisu

Rozszerzanie diety, BLW od teorii do praktyki- nowa edycja!
Czekoladowo-orzechowe trufle na mące kokosowej

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019