Jako fanka burgerów i zdrowej kuchni dla całej rodziny, tym razem zapraszam Was na warzywne burgery z zielonego groszku, z fetą i u nas obowiązkowo z czarnuszką 🙂
Bardzo smaczne, sycące, delikatne w smaku i dodatkowo, co dla mnie również ważne, są ekspresowe w wykonaniu.
Dobrze smakują również z połączeniu w dipem jogurtowo-czosnkowym lub tradycyjnym sosem tzatziki na bazie jogurtu greckiego.
Można dowolnie przyprawiać, w zależności od wieku dzieci. W przypadku najmłodszych dzieci możemy burgery wykonać bez fety lub zastąpić białym twarogiem.
Składniki:
mrożony groszek 350 g, 2 duże jajka, mąką 180g, feta ok 70-100 g (dodajemy stopniowo, w zależności od uzyskanej konsystencji), skórka z cytryny (opcjonalnie), łyżeczka proszku do pieczenia, ulubione dodatki smakowe np sezam, czarnuszka.
Przygotowanie;
Groszek wrzucamy do gorącej wody na około 5 minut. Odcedzamy, studzimy. Do miksera dodajemy 3/4 ilości groszku, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę skórki startej z cytryny (opcjonalnie).
Miksujemy- nie za mocno aby zachowały się kawałki groszku. Następnie dodajemy pozostałą część groszku, przyprawy, kruszymy fetę i dokładnie mieszamy łyżką. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki. Można smażyć na patelni beztłuszczowej lub piec w piekarniku. Mniej więcej 180-190 stopni, 20-25 min. Czas pieczenia może się różnić z uwagi na wielkość kotletów.