Słodki sposób na warzywa….czyli babeczki marchewkowe pełnoziarniste z cynamonem, rodzynkami i orzeszkami. Pychotka !
Wielokrotnie u nas powtarzane, za każdym razem smakują wyśmienicie.
Najlepsze, domowe babeczki marchewkowe
Składniki:
250 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej, 3 średnie marchewki ( lub miks marchewka i starta dynia), jajko, łyżka oleju roślinnego lub kokosowego,, szklanka mleka,3-4 łyżek ksylitolu, 1,5- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, cynamon, rodzynki, orzeszki
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon.
W drugiej misce mieszamy: jajko, mleko, olej roślinny
Ścieramy marchewkę i dodajemy do miski z płynnymi produktami. Generalnie dużo jest marchewki (sprawia też, że ciasto jest słodsze w smaku)
Zawartość obu misek łączymy. Dodajemy sparzone wcześniej rodzynki. Powstaje gęsta marchewkowa masa.
Ciasto przekładamy do blaszki lub pieczemy jak muffinki, posypujemy orzeszkami w temperaturze ok 180 stopni.
Muffinki 20-25 minut
Ciasto w blaszce ok 40 minut.
Teraz czas na kolejne warzywa ….burak, szpinak, dynia a może cukinia ? 🙂
