Ulubione danie dla dzieci w zdrowszej wersji czyli naleśniki z mąki pełnoziarnistej. Wystarczy dodatek kakao i czekoladowe naleśniki są gotowe 🙂 Takie naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno jako posiłek obiadowy lub na podwieczorek.
Kolor kakao skutecznie zmienia barwę ciasta, dzięki temu nawet jak wykorzystamy mąkę pełnoziarnistą zmiana mąki nie będzie zauważalna a dzięki temu posiłek staję się bardziej wartościowy.
Warto wykorzystywać takie naturalne barwniki np. sok z buraka (różowe naleśniki księżniczki 🙂 lub szpinak ( naleśniki shreka), aby wprowadzić trochę urozmaicenia na talerze naszych małych smakoszy.

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ I KAKAO

SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pełnoziarnistej + 350 ml mleka ( krowie lub roślinne) – ilość mąki i mleka dobieramy wg własnych preferencji- w zależności od tego, czy wolimy mniej lub bardziej gęste ciasto. Również można dodać mniej mleka a resztę uzupełnić wodą gazowaną,
- 2 łyżki kakao gorzkiego (lub zamiennik – karob)+ ew. substancja słodząca np erytrol, ksylitol – jeśli naleśniki robimy z nadzieniem nie ma potrzeby dodawania nic słodkiego, szczególnie gdy naleśniki robimy dla dzieci 🙂
- 1- 2 jajka -nie są obowiązkowe….tak, tak bez jajek też można zrobić ciasto naleśnikowe 🙂
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju do ciasta
- twaróg + jogurt naturalny + wiórki kokosowe
- maliny lub inne sezonowe owoce
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, mleko/woda, proszek do pieczenia, kakao, olej) łączymy w misce i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. Smażymy beztłuszczowo na patelni do naleśników lub innej na innej teflonowej patelni.
Łączmy serek, jogurt naturalny i wiórki. Przekładamy naleśniki serkiem i układamy maliny. Zwijamy i gotowe 🙂
SMACZNEGO 🙂


Naleśniki czekoladowe z kokosowym serkiem i malinami skuszą każdego 😉

Często nasze własne przekonania sprawiają, że nie podejmujemy próby wprowadzenia nowych i zdrowszych zamienników u dzieci.
A tak niewiele potrzeba, aby tradycyjne placki były smaczne i bardziej wartościowe 🙂
Smacznego eksperymentowania życzę