Dla wszystkich miłośników czekoladowych smaków lekkie, soczyste w środku, mocno czekoladowe brownie z owocami.
Dodatek fasoli jest mało wyczuwalny dzięki obecności banana i porcji kakao. Taki przysmak idealnie nadaje dla małych dzieci- jest zdrowo i smacznie!
Dodatkowo taka wersja dania to dobra forma na wprowadzenie większej ilości warzyw strączkowych w diecie dziecka. Warto, aby dzieci wówczas wspólnie z Wami przygotowały ciasto. Ukrywanie czy przemycanie fasoli w cieście nie sprawi, że polubią czerwoną fasolę.
Składniki; puszka czerwonej fasoli, dojrzały banan, kilka sztuk daktyli namoczonych gorącą wodą lub 5 łyżek ksylitolu/ cukru, ew miodu. jajko, 2 łyżki kakao, proszek do pieczenia lub soda ok 1/2 łyżeczki. 30 g płatków owsianych lub innych płatków naturalnych glutenowych/bezglutenowych, 2 duże łyżki masła orzechowego 100%, dowolne owoce
Przygotowanie: Czerwoną fasole dokładnie płuczemy na sitku, daktyle wcześniej zalane wodą odsączamy dokładnie. Dodajemy pozostałe składniki (poza owocami). Dokładnie miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy silikonowej lub muffinek. Na górę ciasta układamy owoce – u mnie maliny mrożone. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego 🙂