Clafoutis to typowy deser z kuchni francuskiej. Jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu, czyli to co dla każego rodzica jest z pewnością istotne 🙂 Co najważniejsze ma bardzo prosty skład, niewiele składników, w związku z tym świetnie nadaje się jako zdrowsza przekąska na podwieczorek dla małych dzieci.
Zdecydowanie warto zrobić większą porcję 🙂
Przepisów jest na clafoutis wiele. Ja kieruje się przede wszystkim wartością odżywczą i smakiem. Więc ten przepis jest moim pewniakiem 🙂

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki mąki (u nas orkiszowa) 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego, dowolne owoce,
Miłośnicy słodszych deserów mogą dodać do ciasta ksylitol lub inna substancję słodzącą. Jeśli deser dla dzieci to można również osłodzić banana (ugniatamy banana widelcem na papkę i dodajemy do ciasta, tuż przed zalaniem owoców)
Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg. Jajka ucieramy na puszysty puch- tak, aby zrobiły się dużo jaśniejsze. Jeśli dodajemy substancje słodzącą to ucieramy razem z jajkami. Następnie dodajemy mąkę, mleko i miksujemy tylko do połączenia składników.
Do kokilki wysmarowanej masłem lub olejem przekładamy owoce i zalewamy ciastem. Można też odłożyć część owoców i zanużyć na koniec. Wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 min. Warto sprawdzać stan pieczenia- czas pieczenia zależy od ilości ciasta jaką przeznaczymy na jedną porcję, czy robimy kilka porcji mniejszych czy wylewamy do większej formy np na tartę.
Świetnie smakują na ciepło i na zimno 🙂
