Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  15 sierpnia 2022

Clafoutis z owocami czyli zapiekane owoce w cieście naleśnikowym, ulubiony dziecięcy smakołyk

by Gosia
Clafoutis z owocami czyli zapiekane owoce w cieście naleśnikowym, ulubiony dziecięcy smakołyk

Clafoutis to typowy deser z kuchni francuskiej. Jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu, czyli to co dla każego rodzica jest z pewnością istotne 🙂 Co najważniejsze ma bardzo prosty skład, niewiele składników, w związku z tym świetnie nadaje się jako zdrowsza przekąska na podwieczorek dla małych dzieci.

Zdecydowanie warto zrobić większą porcję 🙂

Przepisów jest na clafoutis wiele. Ja kieruje się przede wszystkim wartością odżywczą i smakiem. Więc ten przepis jest moim pewniakiem 🙂

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki mąki (u nas orkiszowa) 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego, dowolne owoce,

Miłośnicy słodszych deserów mogą dodać do ciasta ksylitol lub inna substancję słodzącą. Jeśli deser dla dzieci to można również osłodzić banana (ugniatamy banana widelcem na papkę i dodajemy do ciasta, tuż przed zalaniem owoców)

Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg. Jajka ucieramy na puszysty puch- tak, aby zrobiły się dużo jaśniejsze. Jeśli dodajemy substancje słodzącą to ucieramy razem z jajkami. Następnie dodajemy mąkę, mleko i miksujemy tylko do połączenia składników.

Do kokilki wysmarowanej masłem lub olejem przekładamy owoce i zalewamy ciastem. Można też odłożyć część owoców i zanużyć na koniec. Wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 min. Warto sprawdzać stan pieczenia- czas pieczenia zależy od ilości ciasta jaką przeznaczymy na jedną porcję, czy robimy kilka porcji mniejszych czy wylewamy do większej formy np na tartę.

Świetnie smakują na ciepło i na zimno 🙂

Nawigacja wpisu

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka
Batoniki orkiszowe- dla wszystkich miłośników czekoladowych batoników :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019