Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy  /  21 lutego 2021

Ciasto marchewkowe- czyli jak zachęcić dzieci do warzyw

by Gosia
Ciasto marchewkowe- czyli jak zachęcić dzieci do warzyw

Wypieki z warzywami do bardzo dobry sposób, aby pokazać dzieciom, jak różnorodnie można wykorzystać warzywa. Może od razu nie pokochają surówki, ale w ten sposób poznają różne smaki potraw z wykorzystaniem warzyw. Zawsze lepiej oswajać dzieci z „trudnym” produktem od potrawy, którą lepiej kojarzą, a następnie poprzez koktajle z marchewką czy zupy warzywne z ulubionymi grzankami, stopniowo podjąć wyzwanie z surówką obiadową 🙂 Oczywiście wspólne gotowanie z dzieckiem zawsze jest bezcenne i pomocne ! Już kilkulatek poradzi sobie z obieraniem marchewki i na pewno będzie miał przy tym dużą radość.

Uważajmy tylko na pułapkę, w jaką często wpadamy, gdy przygotowujemy zdrowszą wersję ulubionej potrawy. Pamiętajmy, że sam dodatek warzywa do ciasta wcale nie sprawi, że będzie do dietetyczny deser. Wszystko zależy od jakości pozostałych składników i oczywiście ilości spożywanych porcji 🙂

Z myślą o zwiększeniu wartości odżywczej w słodkim wypieku zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, dodałam otręby, zamiast cukru pojawiło się jabłko i owoce suszone.

Pyszny i zdrowszy poczęstunek na rodzinne popołudnie 🙂

Ciasto marchewkowe dla miłośników zdrowszych deserów

Składniki: jabłko 180g, marchewka 250g , 3 jajka, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej lub innej wybranej, otręby pszenne lub płatki owsiane błyskawiczne 2 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki miękkich daktyli ( wcześniej zamoczonych w gorącej wodzie, odsączone)- dla spragnionych słodkiego smaku daktyle można zamienić na 150 g ksylitolu, 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego

Marchewkę można zamienić na dynię, jabłko np na gruszkę.

Przygotowanie: Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach. Jabłko ścieramy oczywiście ze skórką 🙂 Odstawiamy.

  • W wersji na Thermomix pokrojone jabłko i marchewkę miksujemy na obrotach 6, czas 5 sekund. Odkładamy na bok.

Do miski robota kuchennego wsypujemy wszystkie składniki za wyjątkiem marchewki i jabłka. Miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie stopniowo dodajemy marchewkę i jabłko- mieszamy łyżką.

  • W wersji na Thermomix mieszamy na obrotach 2-3, ok 1,5 minuty

Przekładamy na blachę lub do silikonowych muffinek. Pieczemy ok 40 minut, 180 stopni.

Smacznego 🙂

Nawigacja wpisu

Kokosanki fit- smaczny sposób na wykorzystanie białek
Lekki serniczek waniliowy bez cukru

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019