Wypieki z warzywami do bardzo dobry sposób, aby pokazać dzieciom, jak różnorodnie można wykorzystać warzywa. Może od razu nie pokochają surówki, ale w ten sposób poznają różne smaki potraw z wykorzystaniem warzyw. Zawsze lepiej oswajać dzieci z „trudnym” produktem od potrawy, którą lepiej kojarzą, a następnie poprzez koktajle z marchewką czy zupy warzywne z ulubionymi grzankami, stopniowo podjąć wyzwanie z surówką obiadową 🙂 Oczywiście wspólne gotowanie z dzieckiem zawsze jest bezcenne i pomocne ! Już kilkulatek poradzi sobie z obieraniem marchewki i na pewno będzie miał przy tym dużą radość.
Uważajmy tylko na pułapkę, w jaką często wpadamy, gdy przygotowujemy zdrowszą wersję ulubionej potrawy. Pamiętajmy, że sam dodatek warzywa do ciasta wcale nie sprawi, że będzie do dietetyczny deser. Wszystko zależy od jakości pozostałych składników i oczywiście ilości spożywanych porcji 🙂
Z myślą o zwiększeniu wartości odżywczej w słodkim wypieku zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, dodałam otręby, zamiast cukru pojawiło się jabłko i owoce suszone.
Pyszny i zdrowszy poczęstunek na rodzinne popołudnie 🙂
Ciasto marchewkowe dla miłośników zdrowszych deserów
Składniki: jabłko 180g, marchewka 250g , 3 jajka, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej lub innej wybranej, otręby pszenne lub płatki owsiane błyskawiczne 2 szklanki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki miękkich daktyli ( wcześniej zamoczonych w gorącej wodzie, odsączone)- dla spragnionych słodkiego smaku daktyle można zamienić na 150 g ksylitolu, 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
Marchewkę można zamienić na dynię, jabłko np na gruszkę.
Przygotowanie: Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach. Jabłko ścieramy oczywiście ze skórką 🙂 Odstawiamy.
- W wersji na Thermomix pokrojone jabłko i marchewkę miksujemy na obrotach 6, czas 5 sekund. Odkładamy na bok.
Do miski robota kuchennego wsypujemy wszystkie składniki za wyjątkiem marchewki i jabłka. Miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie stopniowo dodajemy marchewkę i jabłko- mieszamy łyżką.
- W wersji na Thermomix mieszamy na obrotach 2-3, ok 1,5 minuty
Przekładamy na blachę lub do silikonowych muffinek. Pieczemy ok 40 minut, 180 stopni.
Smacznego 🙂