Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

by Gosia
Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Przepis jest bardzo prosty i co najważniejsze, na tyle szybki w wykonaniu, że z pewnością można upiec bułeczki z samego rana.

Śniadanie z pachnącymi, mięciutkimi bułeczkami – bezcenne 🙂

Bułeczki można wykonać również w wersji bezglutenowej, z dowolnymi ziarnami, jest więc to świetna okazja do wykorzystania różnych wartościowych mąk i wprowadzenia cennych składników do diety.

Bułeczki szczególnie sprawdzają się w żywieniu małych dzieci. Są bardzo delikatne, miękkie i dziecinnie proste w wykonaniu więc warto wspólnie je przygotować.

Składniki 250-275 g twarogu półtłustego lub chudego, 2 jajka, 2-3 łyżki ulubionych nasion (dynia, słonecznik, sezam, czarnuszka, mak, siemię lniane), 150 g mąki (orkiszowa, owsiana, pełnoziarnista, żytnia lub bezglutenowa) , mała łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowe informację

  • inne dodatki smakowe to również zioła, suszone pomidory drobno pokrojone,
  • zamiast mąki można również zmielić płatki np owsiane, orkiszowe i wykorzystać w przepisie zamiast mąki

Przygotowanie; biały ser bardzo dokładnie wymieszać widelcem z jajkami, rozgniatając wszystkie grudki sera lub mieszamy mikserem. Dodajemy ziarna, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy dokładnie, wystarczy łyżką.

Ilość mąki najlepiej dodawać stopniowo, aż do uzyskania klejącej się masy, z której można uformować bułeczki. Jeśli za bardzo masa się klei, dodajemy mąkę. Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu.

Z masy uformować bułeczki mniejsze lub większe, przeciąć lekko nożem tworząc krzyżyk i lekko obsypujemy ziarnami.

Pieczemy w 180 stopniach, bez termoobiegu, grzałka góra- dół. Czas pieczenia ok 30 minut, w zależności od wielkości bułeczek. Po 25 minutach sprawdzam stopień zarumienienia.

Koniecznie spróbujcie 🙂

Nawigacja wpisu

Domowe sezamki
Gofry bezglutenowe- dziecięce przysmaki

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  16 października 2019
by Gosia

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

2 comments

  • Magdalena
    22 marca 2023

    Dawno nie trafiłam na tak dobry i niezawodny przepis 🙂 wychodzą pyszne bułki, a z podwójnej porcji zrobiłam chleb w foremce i też wyszedł super 🙂

    Reply
  • Kasia
    23 maja 2025

    Najlepsze bułeczki. Robię je cyklicznie. Najczęściej jak zabraknie mi pieczywa bezglutenowego. 5 minut i cyk do piekarnika. Bardzo dziękuję za ten przepis.
    Robię w air-fryer 180 stopni 22 minuty. W drugiej połowie obracam bo podkladam papier do pieczenia. Raz nie podłożyłam i musiałam bułki wyciągać w dziurek 😀ciut się wtopiły. Ale i tak były pyszne

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019