Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Obiady, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  24 września 2022

Bułeczki twarogowe- idealne do przygotowania razem z dzieckiem

by Gosia
Bułeczki twarogowe- idealne do przygotowania razem z dzieckiem

Gdy zawieje nudą przy tradycyjnych kanapkach lub szukamy zdrowszej wersji do puchatych pszennych bułek warto skusić się na bułeczkę twarogową, która zdrowo nasyci i smacznie smakuje z dowolnymi dodatkami ( na słodko i wytrawnie) . Idealne na podwieczorek, kolację, śniadanie i do szkolnej śniadaniówki 🙂

W temacie bułek i pieczywa marketowego…

Zdecydowanie nie kupujemy dzieicom wyrobów z ciasta głęboko mrożonego- typowych kajzereczke, bułeczek…nawet gdy w reklamie przekonują chrupiącym pieczywem z rana !!) Dlaczego- przycztjcie skład ciasta, które leży miesiącami na półkach. Mnie to przekonało, że dalsze trawienie tej bułeczki trwa zdecydowanie dłuuuuuużej niż jej proces wypiekania.

W kilku marketach, obok pieczywa marketowego z ciasta mrożonego, również znajdziemy wybór bułek dostarczanych z piekarni. Czytamy etykietę i mądrze wybieramy!

Najlepsze oczywiście z domowej piekarni 🙂

Składniaki

twaróg np klimek półtłusty 250g, jajka 2 sztuki, 50-60 g cukru/ksylitolu/cukier waniliowy dla smakoszy 🙂 Zdecydowanie dodajemy mniej gdy dodajemy słodsze dodatki i 250g mąki (glutenowa lub bezglutenowa- u nas orkiszowa) 10 g tj 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1 miska: ugniatamy twaróg, jajka i substancje słodzącą – ręczna robota, razem z dzieckiem ugniatamy widelcem

2 miska: mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Można również przygotować bułeczki w wersji z nadzieniem: wówczas dodajemy owoce, dżem lub powidła

Składniki obu misek łączymy, mieszamy, aż uzyskamy gęste ciasto, z którego przygotujemy. Formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia. Można posypać ulubionymi dodatkami jak sezam, mak, czarnuszka 🙂

Pieczenie: 180 stopni, 20 min, opcja góra-dół.

Smacznego 🙂

Nawigacja wpisu

Domowy chlebek orkiszowy- łyżką mieszany :)
Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

1 comment

  • CookUp
    25 października 2022

    Fajnie, że pokazujesz zdrowszą alternatywę dla sklepowego pieczywa. Jeśli tylko mamy więcej czasu, super jest przygotować coś samemu, a dodatkowo zachęcić do współpracy nasze maluchy! 😉

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019