Tłusty Czwartek za kilka dni, więc dobrze się już wcześniej przygotować 🙂
Szczególnie, że z takim składem możemy po serowe pączki sięgać nie tylko od święta 🙂 Bardzo szybkie w przygotowaniu, dziecinnie proste w wykonaniu. Z dowolnym nadzieniem, z różnymi dodatkami za każdym razem smakują inaczej.
Do popołudniowej kawy, na dziecięcy podwieczorek czy na piknik sprawdzą się idealnie.
Nie są to pączki z tradycyjnej receptury, ale na te skusimy się w cukierni 🙂
Szykując domowe wypieki stawiamy na dobry skład, a szczegolnie w przypadku dzieci, na wprowadzenie dodatkowych wartości odżywczych. Może być smacznie i z korzyścią dla zdrowia !
Inspiracją do stworzenia pączków są moje bułeczki twarogowe https://jedzzglowa.pl/przepisy/buleczki-twarogowe-ulubiony-dzieciecy-przysmak/
Składniki: ciasto podstawowe – twaróg klimek półtłusty/tłusty, jajko, 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowej) + do podsypania, ksylitol, 2-3 łyżki, łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatki : aromaty np pomarańczowy, waniliowy kilka kropel, mak lub sezam
Nadzienie: masło orzechowe 100%, konfitura, kostka czekolady. Nadzienie nie jest konieczne. Można pączka po upieczeniu, przed spożyciem przekroić i posmarować konfiturą, zakażdym razem dowolnie zmieniając smak.
Lukier: ksylitol, cytryna
Przygotowanie:
’1. Twaróg kruszę i miksuję z jajkiem, ew aromatem przez dłuższą chwilę, na puszystą masę.
2. Osobno mieszam suche składniki. Łacze z masą twarogową, mieszam łyżką, sprawdzając czy ciasto nie jest zbyt lepkie. Zależy od wielkości jajka, wilgotności twarogu. Można dosypywać mąkę, ale delikatnie. Gdy damy więcej będzie bardziej zbite ciasto.
3. Formuje bułeczki. Można zrobić w dłoniach bardziej płaską porcję i nałożyć nadzienie, uformować kulę
4. Piekłam ok 20 min w 180 stop
Dla miłośników lukru: ucieramy ksylitol na puder, dodajemy powoli sok z cytryny, ucierając łyżką 🙂
