Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  22 lutego 2022

Bułeczki a’la pączki serowe, pieczone

by Gosia
Bułeczki a’la pączki serowe, pieczone

Tłusty Czwartek za kilka dni, więc dobrze się już wcześniej przygotować 🙂

Szczególnie, że z takim składem możemy po serowe pączki sięgać nie tylko od święta 🙂 Bardzo szybkie w przygotowaniu, dziecinnie proste w wykonaniu. Z dowolnym nadzieniem, z różnymi dodatkami za każdym razem smakują inaczej.

Do popołudniowej kawy, na dziecięcy podwieczorek czy na piknik sprawdzą się idealnie.

Nie są to pączki z tradycyjnej receptury, ale na te skusimy się w cukierni 🙂

Szykując domowe wypieki stawiamy na dobry skład, a szczegolnie w przypadku dzieci, na wprowadzenie dodatkowych wartości odżywczych. Może być smacznie i z korzyścią dla zdrowia !

Inspiracją do stworzenia pączków są moje bułeczki twarogowe https://jedzzglowa.pl/przepisy/buleczki-twarogowe-ulubiony-dzieciecy-przysmak/

Składniki: ciasto podstawowe – twaróg klimek półtłusty/tłusty, jajko, 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowej) + do podsypania, ksylitol, 2-3 łyżki, łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatki : aromaty np pomarańczowy, waniliowy kilka kropel, mak lub sezam

Nadzienie: masło orzechowe 100%, konfitura, kostka czekolady. Nadzienie nie jest konieczne. Można pączka po upieczeniu, przed spożyciem przekroić i posmarować konfiturą, zakażdym razem dowolnie zmieniając smak.

Lukier: ksylitol, cytryna

Przygotowanie:

’1. Twaróg kruszę i miksuję z jajkiem, ew aromatem przez dłuższą chwilę, na puszystą masę.

2. Osobno mieszam suche składniki. Łacze z masą twarogową, mieszam łyżką, sprawdzając czy ciasto nie jest zbyt lepkie. Zależy od wielkości jajka, wilgotności twarogu. Można dosypywać mąkę, ale delikatnie. Gdy damy więcej będzie bardziej zbite ciasto.

3. Formuje bułeczki. Można zrobić w dłoniach bardziej płaską porcję i nałożyć nadzienie, uformować kulę

4. Piekłam ok 20 min w 180 stop

Dla miłośników lukru: ucieramy ksylitol na puder, dodajemy powoli sok z cytryny, ucierając łyżką 🙂

Nawigacja wpisu

Pizza z patelni czyli ekspresowa przekąska na mały głód :)
Pełnoziarniste drożdżowe pączki, bułeczki pysznie nadziane

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019