Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Przepisy  /  7 kwietnia 2020

Buchty drożdżowe- najlepsze!

by Gosia
Buchty drożdżowe- najlepsze!

Pyszne, puchate i bardzo delikatne domowe bułeczki drożdżowe ….. smaki nie tylko mojego dzieciństwa 🙂

U nas z mąką pełnoziarnistą, z masą orzechową lub z konfiturą stały się w ostatnich dniach stałym dodatkiem do kawy lub szklanki mleka.

Ku mojemu zaskoczeniu (wypieki drożdżowe nie są moją mocną stroną 😉 za każdym razem bułeczki pięknie rosną. Zdecydowanie mój pewniak 🙂

Składniki; 500g mąki (pełnoziarnista + pszenna), 250 ml mleka, 20 g świeżych drożdży, jajko, cukier – 15 g, ksylitol 45 g ( można podać też cukier), 60 g masła

Ew dodatki; rodzynki, skórka z pomarańczy, masło orzechowe 100%, konfitura domowa

Przygotowanie; Lekko ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru, ok. 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Warto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 35 stopni maks. Podczas nagrzewania się piekarnika do środka wkładam ściereczkę, którą przykrywam później zaczyn. Może to jest ten sekret udanego wypieku 😉


Pozostałą część mąki łączymy z ksylitolem ( lub cukrem). Mieszamy ręcznie lub w maszynie/robocie kuchennym. Dodajemy zaczyn wyrośnięty, miękkie masło, jajko. Wyrabiamy dalej ciasto minim 3- 5 minut. Na tym etapie można dodać rodzynki lub posiekane drobno orzeszki.

Z ciasta lepimy kulki. Jeśli bułeczki mają być nadziewane każdą kulkę rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy wybrane nadzienie, formujemy okrągłe bułeczki.

Odkładamy (zlepieniem do dołu) do formy silikonowej, szklanego naczynia żaroodpornego lub na blachę (wcześniej naczynia proszę wysmarować masłem). Warto bułeczki ułożyć możliwie blisko siebie. Uwaga – jeszcze urosną !

Nasza ulubiona wersja smakowa- na spód formy sypiemy zmiksowane orzeszki i dopiero na tą warstwę układamy bułeczki. W efekcie otrzymujemy bułeczki posypane orzeszkami 🙂

Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu ( np do piekarnika z temp maks 35 stopni).

Bułeczki można z wierzchu posmarować mlekiem lub mlekiem z rozpuszczonym masłem.

Pieczemy w temp 190 stopni, grzałka góra- dół, przez ok 20-25 min. Po upieczeniu pozostawiamy kilka minut w piekarniku, Po 5 minutach wyciągamy.

Powinnam napisać, że bułeczki należy zjeść dopiero, gdy ostygną….ale z doświadczenia wiem, że trudno się opanować 😉

Są pyszne !

W wersji bez dodatków bardzo smaczne posmarowane masłem lub konfiturą.


Nawigacja wpisu

Pasztet z soczewicy z pestkami dyni – pyszny dodatek nie tylko do kanapki
DO POBRANIA- PLANER ZAKUPÓW I POSIŁKÓW

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  16 października 2019
by Gosia

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019