Bita śmietana – dla wielu osób niezbędny dodatek do gofrów, tortów i deserów. Uwielbiana przez dzieci, więc w poszukiwaniu zdrowszych wersji powstał mu serowy odpowiednik.
Takie smakowite dodatki pozwalają mi również wprowadzić ulubione dziecięce smaki zgodnie z wymogami żywienia zbiorowego do przedszkoli czy żłobków, gdy układam jadłospisy. Dzieci zachwycone 🙂
Przepis na „bitą śmietanę” jest banalnie prosty.
Wystarczą 2 składniki: serek typy „Mój ulubiony” Wieluń albo Philadelphia, ksylitol do smaku.
Serek ubijam mikserem, dodaję dla smaku ksylitol. Gdy uzyskam kremową konsystencję wstawiam masę do lodówki a następnie łyżką lub szprycą, dekoruje. Dla urozmaicenia smaku można dodać podczas miksowania wiórki kokosowe.
Z takim składem można śmiało sięgać po dokładki 🙂