Pyszny, puszysty, sycący czyli idealny na szybki podwieczorek 🙂
Gdy mam ochotę na coś słodkiego, albo szukam pomysłu na zdrowy podwieczorek dla dziecka chętnie korzystam z tego przepisu. Tym bardziej, że praktycznie składniki zawsze są w domu.
W przypadku dzieci taki omlet można również podać w formie mlecznej kanapki z serkiem naturalnym.
Serdecznie polecam !
Składniki
1 duże jajko, mąka ok 50 gram ( u mnie mąka pełnoziarnista pszenna lub z cieciorki ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, mleko roślinne lub krowie ok 60 – 80 ml (ilość dobieramy odpowiednio do konsystencji ciasta, wszystko zależy do wielkości jajka), ew dojrzały banan- jeśli ktoś lubi bardziej słodsze omlety np w porze podwieczorku, łyżeczka gorzkiego kakao + 1/4 łyżeczki ksylitolu lub cukru ( nie trzeba dodawać jeśli wykorzystany był banan)
Przygotowanie:
Jajko, kilka minut ubijamy mikserem, aż do uzyskania puszystej, kremowej masy. Następnie dodajmy mąkę ( ja nie przesiewałam), proszek do pieczeni, kakao oraz mleko. Na tym etapie również możemy dodać pokrojonego banana i ponownie miksujemy.
Smażymy na patelni teflonowej, na oleju kokosowym , maśle klarowanym lub beztłuszczowo ( w tej wersji dodaję odrobinę oleju do masy jajecznej przed smażeniem)
Smażymy pod przykryciem kilka minut, gdy spód już będzie upieczony przewracamy omlet na drugą stronę.
Omlet można dodatkowo urozmaicić dodając np zmielone orzechy razem z mąką.
Ozdabiamy np naturalnym serkiem z dodatkami np wiórki kokosowe, owocami.
Smacznego !