Składniki:
Taka sama ilość tj ok 3/4 szklanki mąki (u nas ryżowa i z amarantusa), mleka (u nas sojowe) i puree z dyni, 1/2 łyżeczki sody, jajko lub zamiennik (siemię lniane lub banan)
W wersji na słodko 1-2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy,. Suche składniki tj mąkę, sodę, ew ksylitol mieszamy w
jednej misce. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko. Dodajemy puree z
dyni.
Mieszamy zawartość obu misek i gotowe!
Pieczemy gofry lub placuszki na patelni beztłuszczowo. Piękny kolor i smak skusi każdego !
DYNIA to często pierwsze warzywo na etapie rozszerzania diety! jest bardzo delikatna, lekkostrawna. Można z niej zrobić pierwszą zupkę, dodać do musów lub zapiec i podać do rączki.
Bogactwo beta karotenu, wit z gr B, błonnika. Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego widzenia oraz wzmacnia odporność
Pamiętajcie tylko, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach więc niezbędny jest dodatek zdrowego tłuszczu np sezam, orzechy, avocado, oliwa z oliwek (dodatki odpowiednio do wieku).
Nam towarzyszy w kuchni od pierwszych do ostatnich zbiorów, a w zimie w wykorzystujemy zapasy dyni mrożonej.
