Pewniak w diecie dziecka i osób dorosłych… placuszki, naleśniki w nowej odsłonie 🙂
PLACUSZKI Z MĄKI Z CIECIORKI (10 szt)
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy (lub miks 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej), dojrzały duży banan,
½ szklanki mleka roślinnego lub wody, ew ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody jeśli chcemy aby były bardziej puszyste.
Jeśli nie ma przeciwwskazań do podania można dodać również jajko. Najlepiej osobno żółtko i ubitą pianę z białek (na koniec, delikatnie mieszamy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany (bardziej gęste niż na naleśniki) Odstawiamy ciasto na ok minimum 10-15 minut (im dłużej tym lepiej- nawet do godziny, ale przy szybkiej wersji te 15 min spokojnie wystarczą na zrobienie małych placuszków). Po tym czasie na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy małe placuszki, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki i ciasto się zetnie. Przekładamy na drugą stronę.
Podajemy
– z gęstą bitą śmietaną kokosową z mleka kokosowego (np dieta bezmleczna, wegańska) lub z gęstym jogurtem naturalnym/ serkiem np Bieluch,
– z dodatkiem owoców sezonowych np malin.
