Małe nasionka o bogatym wnętrzu….czyli jak w smaczny sposób możemy zadbać o zdrowie 🙂
Domowe SEZAMKI Z CZARNUSZKĄ
Każdy ze składników posiada wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, które kompleksowo działają na organizm.

SEZAM
to m.in źródło białka, wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, cynku i wapnia,witaminy z grupy B (B1, B3, B6 i kwas foliowy)
CZARNUSZKA
wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo, antywirusowo. bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen, magnez, sód, potas oraz cynk.
INULINA
naturalny probiotyk
Składniki; szklanka sezamu ( u nas w połączeniu sezam + 2 łyżki czarnuszki) 10-12 daktyli, 3 łyżki inuliny, 50 ml ciepłej wody.
Przygotowanie; daktyle zalewamy ciepłą wodę i odstawiamy na około 40 minut. Daktyle bardzo dobrze miksujemy razem z wodą i inuliną. Dodajemy sezam z czarnuszką i dokładnie mieszamy. Z otrzymanej masy można formować kulki lub wyłożyć na papier do pieczenia (dowolna grubość), wyrównać i piec około 30-35 minut w 150 stopniach.
WAŻNA INFORMACJA; masa powinna być klejąca, tzn taka z której można np uformować kulki. Gdy jest zbyt sucha można dodać np masło orzechowe 100% lub olej kokosowy lub ciepłą wodę (inulina+ woda ma właściwości wiążące).
Tak to można dbać o zdrowie 🙂