Kto wie, jaki tajemniczy składnik dzisiaj wykorzystałam ?:)
…małe perełki, produkt polecany w diecie bezglutenowej, łatwostrawnej oraz niskobiałkowej. W postaci mąki można używać jej do zagęszczania zup, sosów lub musów owocowych. W postaci granulatu, stanowi dodatek do zup, sałatek i deserów.
Wykazuje działanie prebiotyczne, korzystanie wpływając na stan naszych jelit.
Malinowy przysmak z kokosem…zdecydowanie polecam
🙂 Szybki, oryginalny i bardzo lekki !
KOKOSOWA TAPIOKA Z MALINAMI
Składniki
500 ml mleka roślinnego ( u nas kokosowe), 1/4 szklanka drobnej tapioki, dodatek słodzący np ksylitol,
wg uznania ulubione dodatki np wiórki kokosowe (u nas), starte orzechy, gorzka czekolada, laska wanilli
Mus owocowy ( z owoców świeżych lub mrożonych)- u nas malinowy
Do ozdoby wykorzystałam chipsy kokosowe
Przygotowanie
Gotujemy mleko, następnie dodajemy tapiokę. Gotujemy ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki). Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol, swoje wybrane dodatki. Jedynie laskę wanilii dodajemy do mleka na samym początku i wyjmujemy na koniec.
W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna. W razie potrzeby, gdy za bardzo zgęstnieje dolewamy wodę.
Tapioka jest gotowa gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste.
Studzimy, łączymy z musem owocowym i mieszamy.
Smacznego !
