Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania, Wege  /  26 maja 2019

Bezglutenowy deser malinowy

by Gosia
Bezglutenowy deser malinowy

Kto wie, jaki tajemniczy składnik dzisiaj wykorzystałam ?:)

…małe perełki, produkt polecany w diecie bezglutenowej, łatwostrawnej oraz niskobiałkowej. W postaci mąki można używać jej do zagęszczania zup, sosów lub musów owocowych. W postaci granulatu, stanowi dodatek do zup, sałatek i deserów.
Wykazuje działanie prebiotyczne, korzystanie wpływając na stan naszych jelit.

Malinowy przysmak z kokosem…zdecydowanie polecam 

🙂 Szybki, oryginalny i bardzo lekki !

KOKOSOWA TAPIOKA Z MALINAMI

Składniki
500 ml mleka roślinnego ( u nas kokosowe), 1/4 szklanka drobnej tapioki, dodatek słodzący np ksylitol, 
wg uznania ulubione dodatki np wiórki kokosowe (u nas), starte orzechy, gorzka czekolada, laska wanilli

Mus owocowy ( z owoców świeżych lub mrożonych)- u nas malinowy
Do ozdoby wykorzystałam chipsy kokosowe 

Przygotowanie

Gotujemy mleko, następnie dodajemy tapiokę. Gotujemy ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki). Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol, swoje wybrane dodatki. Jedynie laskę wanilii dodajemy do mleka na samym początku i wyjmujemy na koniec.
W czasie gotowania należy co kilka minut pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna. W razie potrzeby, gdy za bardzo zgęstnieje dolewamy wodę.
Tapioka jest gotowa gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste. 
Studzimy, łączymy z musem owocowym i mieszamy.

Smacznego !

Obraz może zawierać: napój i jedzenie

Nawigacja wpisu

Pieczona cieciorka- przepis na zdrową i smaczną przekąskę do chrupania
Owsiane ciasteczka z dodatkami…idealne do śniadaniówki

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019