Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, szukamy zdrowego dodatku do szkolnej śniadaniówki lub potrzebujemy szybkiej regeneracji po treningu zdecydowanie warto sięgnąć po zbożowe, bez cukrowe batony domowe. Jednocześnie są słodką przekąską i pożywnym małym posiłkiem.
Batoniki są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu. Dostarczą nam niezbędnego w diecie błonnika, magnezu, żelaza, witamin z gr B.
Warto się skusić 🙂
Składniki; płatki owsiane błyskawicze 80g , wiórki kokosowe 50g, pestki słonecznika 20 g, 50 gram suszonych daktyli, masło orzechowe 100% 60g, 40 ml płynu np mleko lub napój roślinny.
Kombinacje smakowe; Płatki można zamienić na inne naturalne np jaglane, gryczane (dieta bezglutenowa). Wiórki można zamienić np na amarantus eskpandowany. Daktyle można również zamienić na suszone morele, rodzynki.
Przygotowanie; Daktyle zalać gorącą wodą. Odstawić na ok 30 minut. Następnie wodę odlewamy (nie wylewamy), daktyle miksujemy na mus daktylowy. Dodajemy masło orzechowe, mleko. Miksujemy. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta masa można dodać 2-3 łyżki wody z daktyli.
W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Łączymy z masą daktylowo-orzechową. Masa powinna być zbita ale na tyle plastyczna, aby móc formować kuleczki ( można od razu skosztować 🙂 lub całą masę przekładamy na papier do pieczenia, formujemy długi baton. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10 minut. Kroimy dopiero gdy porządnie wystygnie.
Smacznego 🙂