Batoniki są bez cukru i praktycznie z zaledwie kilku składników. Jeśli planujemy gości lub dzieci pytają ” o coś słodkiego” to zdecydowanie zabieramy się do wspólnej produkcji batoników…bardzo smaczna robota 🙂
Uwaga; masa szybko znika a w planach w końcu miały być batoniki 🙂

Składniki; daktyle suszone 2 szklanki (wcześniej zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż wystygnie woda), zboża ekspandowane – orkisz 1,5-2 szklanki , kakao i masło orzechowe 100 %- ilość tych dwóch składników dodajemy bardziej wg swoich preferencji smakowych, tzn czy bardziej zależy Wam na czekoladowym czy orzechowym smaku. Przy czym pamiętajmy – masło orzechowe jest obowiązkowym składnikiem, min 3-4 łyżki.
Przygotowanie: Odlewamy wodę z daktyli, dodajemy kakao i masło orzechowe. Miksujemy. Próbujemy smak. Możemy dodać więcej kakao lub masło orzechowe w zależności od tego jak smakuje nam masa. Do gotowej, zmiksowanej masy wsypujemy orkisz ekspandowany w takiej ilości, aby masa była gęsta.
Z gotowej masy formujemy małe batoniki. Możemy też obtoczyć dodatkowo w orkiszu. Batoniki odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż staną się twardsze. Jeśli zależy nam na czasie to na krótszy czas batoniki wkładamy do zamrażalnika.

Można też przygotować wersję; daktyle, wiórki kokosowe, kakao, olej kokosowy i orkisz.