Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  18 września 2020

Baton zbożowy w wersji domowej

by Gosia
Baton zbożowy w wersji domowej

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, z dowolnych składników; naturalne płatki, orzechy, nasiona i bakalie, owoce suszone, miód, masło orzechowe 100 %. Z takim zapasem w każdej chwili można przygotować zdrową i pożywną przekąskę 🙂 …i nie trzeba trzymać zapasu słodyczy dla gości, które często znikają zanim wyczekiwani goście nas odwiedzą 😉

Z podanych składników szybko można przygotować domową granolę oraz zbożowe batoniki. Taka przekąska idealnie nadaje się dla dzieci do szkolnej śniadaniówki czy na podwieczorek oraz dla rodziców jako dodatek do kawy lub energetyczna przekąska dla aktywnych.

Przepis jest banalnie prosty. Można mieszać dowolne płatki naturalne (wcześniej można uprażyć na patelni), orzechy, owoce suszone, pestki dyni, słonecznika, sezamu, czarnuszki czy nasion chia. Następnie połączyć miodem, ew masłem orzechowym, jajkiem lub bananem gdy masa jest zbyt sucha. Pieczemy i gotowe !

Poniżej przepis, który najczęściej wykorzystuję na co dzień dla swojej rodziny, ale również z jadłospisach przedszkolnych, szkolnych czy dla małych pacjentów.

BATONIKI ZBOŻOWE Z OWOCAMI SUSZONYMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 🙂

Składniki; 1/2 szklanki pestek słonecznika ( można wymieszać z pestkami dyni), kilka sztuk pokrojonych moreli lub śliwki suszonej (sprawdzą się również jagody goji, szklanka płatków owsianych lub innych naturalnych, 3/4 rozdrobnionych orzechów, ok połowa tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki miodu, jajko, gdy masa jest zbyt sucha (ja zawsze dodaję aby mniej się kruszyły batony podczas krojenia na mniejsze kawałki)

Przygotowanie; Wszystkie składniki suche mieszamy. Płatki owsiane można wcześniej lekko uprażyć. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Owoce suszone zalewamy gorącą wodą, po około 20 minutach lub dłużej, odsączamy z wody i drobno kroimy. Dodajemy do suchych składników.

Miód podgrzewamy i dodajemy do suchych składników. Gdy masa jest zbyt sucha dodajemy jajko lub banana. Gotową masę przekładamy na blachę o mocno ugniatamy dłonią. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopnie, przez 20 minut. Gdy masa wystygnie kroimy ostrym nożem.

SMACZNEGO 🙂

Nawigacja wpisu

Zbożowy batonik nie zawsze oznacza lepszy wybór
Co na kolacje? – szybkie, pożywne placuszki z twarogiem

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019