Łatwe i szybkie w przygotowaniu, z dowolnych składników; naturalne płatki, orzechy, nasiona i bakalie, owoce suszone, miód, masło orzechowe 100 %. Z takim zapasem w każdej chwili można przygotować zdrową i pożywną przekąskę 🙂 …i nie trzeba trzymać zapasu słodyczy dla gości, które często znikają zanim wyczekiwani goście nas odwiedzą 😉
Z podanych składników szybko można przygotować domową granolę oraz zbożowe batoniki. Taka przekąska idealnie nadaje się dla dzieci do szkolnej śniadaniówki czy na podwieczorek oraz dla rodziców jako dodatek do kawy lub energetyczna przekąska dla aktywnych.

Przepis jest banalnie prosty. Można mieszać dowolne płatki naturalne (wcześniej można uprażyć na patelni), orzechy, owoce suszone, pestki dyni, słonecznika, sezamu, czarnuszki czy nasion chia. Następnie połączyć miodem, ew masłem orzechowym, jajkiem lub bananem gdy masa jest zbyt sucha. Pieczemy i gotowe !
Poniżej przepis, który najczęściej wykorzystuję na co dzień dla swojej rodziny, ale również z jadłospisach przedszkolnych, szkolnych czy dla małych pacjentów.
BATONIKI ZBOŻOWE Z OWOCAMI SUSZONYMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 🙂
Składniki; 1/2 szklanki pestek słonecznika ( można wymieszać z pestkami dyni), kilka sztuk pokrojonych moreli lub śliwki suszonej (sprawdzą się również jagody goji, szklanka płatków owsianych lub innych naturalnych, 3/4 rozdrobnionych orzechów, ok połowa tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki miodu, jajko, gdy masa jest zbyt sucha (ja zawsze dodaję aby mniej się kruszyły batony podczas krojenia na mniejsze kawałki)
Przygotowanie; Wszystkie składniki suche mieszamy. Płatki owsiane można wcześniej lekko uprażyć. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Owoce suszone zalewamy gorącą wodą, po około 20 minutach lub dłużej, odsączamy z wody i drobno kroimy. Dodajemy do suchych składników.
Miód podgrzewamy i dodajemy do suchych składników. Gdy masa jest zbyt sucha dodajemy jajko lub banana. Gotową masę przekładamy na blachę o mocno ugniatamy dłonią. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopnie, przez 20 minut. Gdy masa wystygnie kroimy ostrym nożem.

SMACZNEGO 🙂