
Dieta bez jajek, bez mleka, bez glutenu dla wielu osób jest sporym wyzwaniem, szczególnie gdy trzeba szukać zamienników dla kilku produktów.
Dobra informacja jest taka, że mimo potrzeby wyeliminowania kilku produktów, można przygotować wiele smacznych i bardzo prostych potraw…również w wersji na słodko 🙂
Pamiętajmy zawsze, że zamiennik technologiczny to nie jest to samo co zamiennik odżywczy. Wartości odżywcze, które zawarte są w eliminowanym produkcie musimy uzupełnić w odpowiednio zbilansowanej i urozmaiconej diecie. Najlepszy przykład banan jako zamiennik dla jajka.
Ja już sprawdziłam i bardzo polecam…babeczki cytrynowe bez jajek, bez glutenu i bez mleka. U nas z dodatkiem maku 🙂
Składniki;
150 g mąki ryżowej i gryczanej ( u nas w proporcji 1:1), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu ( ew cukru), 1/2 łyżeczki sody, 100-120 g jogurtu roślinnego, 3 łyżki wody, 1 łyżka oleju rzepakowego, sok wyciśnięty z cytryny, dodatki; mak, rodzynki, zmielone orzechy, sezam….
Przygotowanie;
Mieszamy osobno suche składniki, mokre. Przelewamy składniki mokre do suchych. Pieczemy w temp 180 stopni około 20 minut.
Babeczki najlepsze są tego samego dnia, na drugi dzień robią się bardziej twarde. Ciasto zachowuje na drugi dzień jest tak samo wilgotne i delikatne.