Świąteczna babeczka czy tradycyjnie serniczek ? 🙂

Po co wybierać gdy można mieć dwa w jednym 🙂
Zapraszam na wielkanocne, uwielbiane przez dzieci SERNICZKOWE BABECZKI:)
Składniki;
niepełna szklanka mąki (około 110 g) ( u nas kukurydziana)
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
szczypta soli
125 g ricotty lub sera toffu
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
jajko
banan obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
mleko (zwykłe/ roślinne) lub jogurt – kilka łyżek do uzyskania odpowiedniej konsystencji
dodatki np. rodzynki, orzeszki i inne bakalie
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksować ricottę, jajko, oliwę i banana. Zmiksować zawartość obu misek, dolewając stopniowo mleko lub jogurt aby powstało dość gęste ciasto.
Babeczki pieczemy w temp ok 170- 180 stopni, 20 min i sprawdzamy kontrolnie stopień upieczenia.
Są bardzo delikatne i słodkie.
SMACZNEGO !