Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Aktualności  /  19 marca 2023

Warsztaty kulinarne w przedszkolu

by Gosia
Warsztaty kulinarne w przedszkolu

Czy to duży, czy to mały każdy radzi sobie jak umie najlepiej 💪

Gotowanie może być fantastyczną zabawą, daje możliwość poznawania każdej potrawy krok po kroku, co zdecydowanie ułatwia dalsze skosztowanie.

A nasi dzielni Mali Kucharze zdecydowanie wiedzą co dobre dla małego brzuszka 🤗 Bez obaw szykują smakołyki, bezbłędnie rozpoznają rodzaje kasz, ziarna czy nasiona. Wiedzą jak zdrowo osłodzić potrawę, aby przygotować słodki smakołyk. Dzielnie pomagają sobie na wzajem tworząc wyjątkowe potrawy 😋

Może być zdjęciem przedstawiającym 5 osób, dziecko, jedzenie i w budynku

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby, dziecko, ludzie jedzą, ludzie siedzą, jedzenie i w budynku
Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby, dziecko, ludzie stoją, jedzenie i w budynku

Mikołajek Miłoszyce dziękuję 🫑🥕🍎🤗

Zajęcia Kulinarne na przedszkolu Mikołajek.

Dzieci wykonały dwa różne przepisy na smaczne, zdrowe i szybkie w wykonaniu przekąski. ❤️

Budyń jaglany truskawkowy oraz ślimaczki z czekoladowych naleśników z kokosowym twarożkiem.

Są to zajęcia, które uczą dzieci samodzielności, a przede wszystkim pracy zespołowej. Innymi celami zajęć to m.in. szanowanie pracy swojej i innych kolegów, rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych, poznawanie nowych smaków i potraw. ❤️ Dotykanie, przesypywanie, smakowanie czy wąchanie rozmaitych produktów sprzyja integracji sensorycznej, czyli tworzeniu spójnej całości z bodźców docierających do mózgu za pomocą zmysłów.

Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby, dziecko, ludzie siedzą, ludzie stoją, jedzenie i w budynku

Nie bez znaczenia są też korzyści dla całego układu ruchu, np. wzmacniania obręczy barkowej podczas mieszania łyżką w wielkiej misce, czy rozwijania motoryki małej przy krojeniu lub dekorowaniu potraw, co przydaje się potem w nauce pisania. Dodatkowo zajęcia kulinarne w przedszkolu mogą mieć nawet znaczenie terapeutyczne.

To świetna okazja do przekonania niejadków, by spróbowały tego, co same przygotowały. Zupełnie inaczej smakuje placek czy budyń, gdy wiemy, jak powstawał. ❤️

Nawigacja wpisu

Kluseczki leniwe z buraczkiem czyli tęcza na dziecięcych talerzach
Chętnie spróbujesz? czyli co niejadek widzi na talerzu

Related posts

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu
Aktualności, DO POBRANIA, Edukacja  /  27 listopada 2022
by Gosia

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka
Aktualności, Edukacja  /  6 sierpnia 2022
by Gosia

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
Aktualności, Edukacja  /  28 grudnia 2024
by Gosia

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019