Czy to duży, czy to mały każdy radzi sobie jak umie najlepiej
Gotowanie może być fantastyczną zabawą, daje możliwość poznawania każdej potrawy krok po kroku, co zdecydowanie ułatwia dalsze skosztowanie.
A nasi dzielni Mali Kucharze zdecydowanie wiedzą co dobre dla małego brzuszka Bez obaw szykują smakołyki, bezbłędnie rozpoznają rodzaje kasz, ziarna czy nasiona. Wiedzą jak zdrowo osłodzić potrawę, aby przygotować słodki smakołyk. Dzielnie pomagają sobie na wzajem tworząc wyjątkowe potrawy



Mikołajek Miłoszyce dziękuję
Zajęcia Kulinarne na przedszkolu Mikołajek.
Dzieci wykonały dwa różne przepisy na smaczne, zdrowe i szybkie w wykonaniu przekąski.
Budyń jaglany truskawkowy oraz ślimaczki z czekoladowych naleśników z kokosowym twarożkiem.
Są to zajęcia, które uczą dzieci samodzielności, a przede wszystkim pracy zespołowej. Innymi celami zajęć to m.in. szanowanie pracy swojej i innych kolegów, rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych, poznawanie nowych smaków i potraw. Dotykanie, przesypywanie, smakowanie czy wąchanie rozmaitych produktów sprzyja integracji sensorycznej, czyli tworzeniu spójnej całości z bodźców docierających do mózgu za pomocą zmysłów.

Nie bez znaczenia są też korzyści dla całego układu ruchu, np. wzmacniania obręczy barkowej podczas mieszania łyżką w wielkiej misce, czy rozwijania motoryki małej przy krojeniu lub dekorowaniu potraw, co przydaje się potem w nauce pisania. Dodatkowo zajęcia kulinarne w przedszkolu mogą mieć nawet znaczenie terapeutyczne.
To świetna okazja do przekonania niejadków, by spróbowały tego, co same przygotowały. Zupełnie inaczej smakuje placek czy budyń, gdy wiemy, jak powstawał.