Co to jest jogurt naturalny?
- Jogurt naturalny – mleko + bakterie (najczęściej Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophillus)
- Jogurt owocowy = mleko+ bakterie+ wkrojone owoce
Skoro jest sezon na truskawki to umówmy się- nie kupujmy gotowych jogurtów owocowych !
Jestem przekonana, że później już tak szybko nie skusimy się na jogurt z wsadem owocowym z dodatkiem syropu glukozo-fruktozowego i barwników.
Producenci przekonują ilością truskawek na opakowaniu?Nawet jeśli znajdziemy tam 5% owoców (to jest dobry wynik) to dla porównania przygotujmy taki jogurt w domu; jogurt naturalny + 5 % truskawek. Kolor zdecydowanie odbiega od różowego jogurtu zakupionego w sklepie.

Niestety, sprzedaż jogurtów owocowych cały czas utrzymuje się na wysokim poziomie, podobnie jogurtów z drażetkami, chrupkami. Jeśli kupujemy dzieciom, to pamiętajmy, że to nie jest porcja wapnia z tego „zdrowego” jogurtu, o którym mówi się w zaleceniach. To jest słodki deser.
Producenci wiedzą, że kupujemy jogurty również z myślą o odporności więc co raz częściej słyszymy popularne hasła „zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie”. Tylko to wcale nie oznacza, że jest to jogurt probiotyczny ! Tradycyjne Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, to nie są probiotyki.
Działanie probiotyczne bakterii odnosi się do szczepu, nie gatunku.
Poprawne oznaczenie szczepu składa się z 3 elementów; rodzaj, gatunek, oznaczenia literowo- cyfrowe np. Lactobacillus acidophilus LA-5.
Przykładowo szczepy u potwierdzonym działaniu probiotycznym ;
Gatunek Bifidobacterium, rodzaj bakterii – lacits, szczep BB-12. Bifidobacterium animalis DN-173 010, Lactobacillus acidophilus LA-5 Lactobacillus casei LC-1
Niestety mało który producent podaje tak dokładne informacje.
Probiotyki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Stosowanie produktów probiotycznych wspiera
- uaktywnienie układu odpornościowego do walki z drobnoustrojami;
- uregulowanie pracy jelit i obniżenie poziomu pH w jelitach
- zmniejszenie tempa rozwoju bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów
- ochronę ścianek jelit przed złymi bakteriami, niekorzystnymi dla zdrowia człowieka;
Również hasła reklamowe „jogurt bez cukru” nie budzą podejrzeń…..więc zacznijmy od początku, po co w jogurcie cukier?
Zastanawiasz, który jogurt jest najlepszy ?
Już wkrótce przewodnik po jogurtach naturalnych 🙂
