Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Aktualności  /  13 września 2020

Zbożowy batonik nie zawsze oznacza lepszy wybór

by Gosia
Zbożowy batonik nie zawsze oznacza lepszy wybór

Wrzesień to idealny czas na zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Pełni pozytywnej energii po wakacyjnych wyjazdach, podejmujemy nowe wyzwania, stawiamy czoła kolejnym zadaniom. To też dobry moment na zastanowienie się nad dietą całej rodziny. Tym bardziej, że wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zaczęliśmy przygotować śniadaniówki dla dzieci.

Ich skład, jakość jest bardzo zróżnicowana – kupne drożdżówki, hot dogi ze stacji benzynowej !! ale również pełnoziarniste pieczywo w towarzystwie naturalnych jogurtów, warzyw. bakalii.

Od czego zależy skład śniadaniówki ?

Zdecydowanie od ŚWIADOMOŚĆ RODZICA I DOSTĘPNEGO CZASU.

Na pewno nie jest to związane ze statusem finansowym – szczególnie, że śmieciowe dodatki potrafią też kosztować.

Jestem mamą i wiem doskonale, że nie zawsze jest czas na pieczenie, gotowanie, ale nawet wybierając sklepowe produkty CZYTAM SKŁAD i do tego zachęcam. To pierwszy i bardzo ważny krok.

Trzeba być świadomym, z jakich produktów wybieramy, co podajemy dziecku do jedzenia- to nasza rodzicielska odpowiedzialność.

Nawet coś co w nazwie ma hasło „zbożowe, fit, dla dzieci czy bio” nie zwalnia nas z obowiązku sprawdzenia, co podajemy dzieciom.

Pojawienie się jabłka czy marchewki w popularnej sieci fast foodów , nie sprawia, że frytki czy hamburgery mają lepszy skład.

Przykład pozornie lepszego wyboru dot. m.in. popularnych, również w szkolnych śniadaniówkach, batoników zbożowych (skład poniżej).

Są oczywiście lepsze i gorsze produkty, są też batony domowe łatwe do przygotowania. Możliwości jest wiele, ale zawsze możesz wybrać lepiej, zawsze masz wybór !

Kryterium niech nie będzie opakowanie, reklama czy obawa, że dziecku trzeba odmówić.

Bądźmy jednak przede wszystkim szczerzy wobec siebie i dziecka. Stosujmy zasadę: „postępuj tak, jak ja postępuję” zamiast „postępuj tak, jak ja mówię”.

Corny Big Bananowo-Czekoladowy 50G

Składniki:mleczna czekolada 20% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, emulgator lecytyna (słonecznikowa)), chrupki zbożowe (mąka pszenna, cukier !!!, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, ekstrakt słodu jęczmiennego !!!, sól, syrop cukru skarmelizowanego !!!), prażone płatki zbożowe z pełnego ziarna 14% (owsiane, pszenne, jęczmienne), syrop glukozowo-fruktozowy !!!, syrop glukozowy !!! cukier !!!, suszone kawałki słodzonych bananów 5% (banany 3%, olej kokosowy, naturalny aromat, cukier trzcinowy !!!, aromat bananowy), tłuszcz kokosowy, płatki kukurydziane (kukurydza, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego !!!), prażone orzeszki arachidowe, miód, emulgator lecytyna (słonecznikowa), sól

Nawigacja wpisu

Owoce pod kruszonką
Baton zbożowy w wersji domowej

Related posts

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu
Aktualności, DO POBRANIA, Edukacja  /  27 listopada 2022
by Gosia

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka
Aktualności, Edukacja  /  6 sierpnia 2022
by Gosia

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
Aktualności, Edukacja  /  28 grudnia 2024
by Gosia

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019