Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Obiady, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  8 lipca 2021

Naleśniki jaglane dla małych alergików

by Gosia
Naleśniki jaglane dla małych alergików

NALEŚNIKI- dla wielu dzieci to ulubiony przysmak. Często spożywane są nie tylko w porze obiadu, ale również na śniadanie czy podwieczorek. Warto sprawdzić różne wersje smakowe, z różnymi dodatkami czy składnikami. Na moim blogu czekają również na Was tradycyjne naleśniki czekoladowe 🙂 https://jedzzglowa.pl/przepisy/czekoladowe-nalesniki-z-kokosowym-serkiem-i-malinami/

Naleśniki są tym ciekawym daniem, że można przygotować w każdej wersji z myślą również o małych alergikach i ich wyjątkowych potrzebach. Poniżej przedstawiam taki przykładowy przepis z jadłospisu moich małych pacjentów.

Składniki: 6-7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej – gotowałam kasze na wodzie, pół szklanki mleka roślinnego ( można dobrać smak wg potrzeby diety eliminacyjnej lub dla urozmaicenia smaku naleśnika), 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki oleju, ew jajko ( nie jest konieczne).

Można również dodać do ciasta trochę maku – dla dzieci powstaną „naleśniki w piegi” a dla nas to zawsze większa wartość odżywcza zwykłego placka 😉

Przygotowanie; banalnie proste 🙂 Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli jest zbyt rzadkie ciasto – można zagęścić kaszą lub mąką kukurydzianą – ja tak zrobiłam, aby nabrały innej barwy. Jeśli wyjdzie zbyt gęste – dodajemy więcej mleka lub wody. Smażymy na patelni do beztłuszczowego smażenia, przed pierwszym naleśnikiem lekko można jeszcze natłuścić pędzelkiem patelnie.

Naleśniki najlepiej smakują w dniu wykonania.

Smacznego 🙂

Nawigacja wpisu

Jaglany koktajl z truskawkami
Domowy serek kanapkowy

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019