Pierwszy serniczek dla małego dziecka i niedzielnej kawy …. SKYRniczek
Skyr już na dobre pojawia się w moich jadłospisach.
Jeden produkt i wiele zastosowań czyli to o co często prosicie przy zmianach diety dla swojej rodziny- różnorodność i zdrowie na talerzu w prostych i szybkich przepisach, z małą ilością składników
SKYR często wykorzystuję jako bazę do domowego Monte, tiramisu czy sernika. Może być ciekawą i wartościową alternatywą dla jogurtu naturalnego, ale pamiętajmy o większej zawartości białka ! Jest to przekąska bardziej sycąca, będąca źródłem wapnia i również bakterii probiotycznych Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Zawiera śladowe ilości tłuszczu, ale oczywiście producenci zadbali również o wersje owocowe, słodzone więc taki zakup możemy sobie darować i przygotować samodzielnie owocowy Skyr
Serniczek bez sera
Składniki; jogurt naturalny SKYR 300g, kasza manna 4-5 łyżki, budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru – 1 łyżka (zamiennie mąka ziemniaczana 1 łyżka), 1 jajko, 3 łyżeczki ksylitolu ( u najmłodszych dzieci zastępujemy musem z daktyli)
Przygotowanie; wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut. Pieczemy w ramach jednej porcji lub w małych formach na tartę, z podziałem na porcje. Temperatura 170 stopni, ok 30 minut.
Ciasto lekko urośnie, po czym opadnie. Gdy wystygnie można na górę sernika zatrzeć na tarce gorzką czekoladę lub posmarować domową konfiturą.
Smacznego 🙂