Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Wege  /  10 stycznia 2021

Leczo dyniowe z kurczakiem- krótki skład, pyszny smak :)

by Gosia
Leczo dyniowe z kurczakiem- krótki skład, pyszny smak :)

Codzienne wyzwanie- rodzinne gotowanie 🙂

Mój idealny posiłek na obiad?

Szybki w wykonaniu, smaczny, wartościowy i co najważniejsze o prostym składzie, odpowiedni dla dziecka.

Tym sposobem powstał zimowy kociołek: kurczak z dynią, pomidorami i parmezanem.

Dziś w towarzystwie kaszy lub ryżu a jutro w ramach zapiekanki, w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem. Mięso warto również zamienić na tofu lub cieciorkę – nasz ulubiony zestaw !

Składniki; pierś z kurczaka (można zamienić na ser tofu lub cieciorkę), dynia np. Hokkaido – w podobnej ilości jak dodatek białkowy, cebula, czosnek, pomidory z puszki lub pasata, zioła- w tym natka pietruszki (świeża lub suszona), słodka papryka czerwona, ostra papryka czerwona, sól, pieprz do smaku, olej, ser żółty np parmezan lub płatki drożdżowe ( w wersji wege lub przy diecie bezmlecznej)

Przygotowanie:

Dynię kroimy na większe kawałki (dynię Hokkaido nie trzeba obierać). Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 190 stopni.

W tym czasie przygotowujemy marynatę dla kurczaka; mieszamy olej z ziołami, papryką słodką, ew można dodać sezam. Mięso z kurczaka kroimy na drobną kostkę, obtaczamy w marynacie i odkładamy. Gdy mięso odpoczywa a dynia się piecze, kroimy cebulę w kostkę, wyciskamy czosnek i delikatnie dusimy, przysmażamy na patelni. Następnie dodajemy mięso/pokrojone tofu lub cieciorkę. Gdy mięso będzie już gotowe, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, kilka łyżek pasaty pomidorowej i mieszamy. Ilość pasaty dobieramy tak, aby powstał gęsty sos. Przyprawiamy ziołami.

Jeśli danie będzie przygotowane również dla małego dziecka- nie podajemy soli, ostrych przypraw. Poszczególne składniki bardziej dusimy niż przysmażamy.

Gotową potrawę przekładamy na talerz. Przed podaniem sypiemy startym parmezanem. Podajemy z ryżem lub kaszą. Warto zrobić od razu większą porcję, część porcji łączymy z makaronem pełnoziarnistym i można zapiec, jako zapiekankę. W wersji z makaronem warto zwiększyć ilość sosu pomidorowego, aby łatwiej było połączyć składniki.

Smacznego!

Nawigacja wpisu

Pełnoziarniste krakersy – zdrowsze podjadanie :)
Koktajl owsiany kawowo- czekoladowy – idealny na przerwę kawową ( 2 wersje)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

1 comment

  • Bożena Fredryk
    7 listopada 2022

    O ile jestem zapoznana z leczem z papryki czy cukinii, to z dyni jeszcze do tej pory nie przygotowywałam, a nawet nigdy nie słyszałam. Z tego co widzę trzeba będzie nadrobić zaległości i przy najbliższej okazji przyrządzić to pyszne danie 😉 Co jak co, ale przepis wydaje się naprawdę jasny, także nie powinnam mieć z nim żadnych problemów (nie jestem doświadczoną kucharką). Bardzo dziękuję za przepis na to leczo, już zdążyłam dodać go do swoich zakładek w przeglądarce 😉 Niedługo czeka mnie i moich bliskich prawdziwa uczta.

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019