Zapach jabłek z cynamonem wyraźnie kojarzy mi się z porą jesienno-zimową. Gdy tylko jest okazja do pieczenia, szarlotka zawsze gości na naszym stole. Idealne proporcje; dużo nadzienia i cienkie ciasto 🙂
To chyba najprostszy przepis na szarlotkę jaki znam 🙂 Idealny przepis, gdy chcemy przygotować rodzinny podwieczorek.
Składniki;
- Na ciasto; 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub owsianej, 1 łyżeczka do pieczenia, 2 jajka, 35 g masła lub margaryny roślinnej (dieta bezmleczna), 1 łyżka miodu, 1,5 łyżeczki ksylitolu/erytrolu
- Masa jabłkowa: 1-1,5 kg jabłek, cynamon, ew tarte orzechy, rodzynki

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, ugnieść rękoma. Podzielić na 2 części- 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć na kilka minut do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wylepić spód formy (okrągła lub do tarty). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 10 minut. W tym czasie zatrzeć jabłka na tarce (oczka -plastry) lub pokroić w cienkie plastry. Jabłka wymieszać z cynamonem (ilość wg smaku własnego).
Upieczone ciasto w piekarnika wyjmujemy i nakładamy masę jabłkową. Następnie ciasto odłożone do zamrażalnika, ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.

Smacznego !