Sezon świątecznych wypieków uważam za otwarty 🙂
Kruche miodowe ciasteczka z cynamonem to idealna propozycja dla wyjątkowych gości – w związku z tym, nie mogło ich zabraknąć również podczas przygotowań na spotkanie z Mikołajem 🙂
Są naprawdę przepyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, lekko maślane i do tego obłędnie pachną już w trakcie pieczenia. To jedne z naszych ulubionych ciasteczek, które za każdym razem urozmaicamy innymi dodatkami. Tym razem w świątecznym klimacie dodałam cynamon i imbir.
Przygotowanie tych ciasteczek nie byłoby tak wyjątkowe, gdyby nie fakt, że zawsze szykujemy je wspólnie z dzieckiem 🙂

Składniki
1 szklanka mąki np. pełnoziarnistej + do podsypywania, ⅓ szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu, ⅓ łyżeczki imbiru w proszku , kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka miodu, 50g masła (masło najlepiej wyciągnąć około godzinę wcześniej z lodówki)
Papier do pieczenia
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas wyrabiania czy wałkowania).
Odkładamy 1/3 ciasta i dodajemy do tego ciasta łyżeczkę kakao lub więcej, aż do uzyskania brązowego ciasta.
Z ciasta jasnego, rozwałkowanego, wykrawamy szklanką koła. Następnie małą foremką wyciskamy w środkowej części wybrany wzór np. gwiazdki i odkładamy na blachę.
Z ciasta brązowego wykrawamy foremkami wybrany wzór np. gwiazdki (foremka ta sama, która była wykorzystana w części ciasta jasnego). Ciemne gwiazdki umieszczamy w środkowej części koła i delikatnie łączymy w całość.
Ciasteczko odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyciągamy, gdy będą już zarumienione. .Początkowo mogą być bardziej miękkie, gdy stygną zrobią się bardziej twarde.