Polski SUPERFOODS dla Twojego dziecka !
Jagody najczęściej wykorzystywane są jako smaczny dodatek do pierogów, gofrów czy ciasta drożdżowego. Tymczasem, poza zastosowaniem w leczeniu zaparć, biegunek, te niewielkie owoce mają mnóstwo wartości odżywczych.
Dzięki bogactwu witamin i minerałów (wit. A, wit.z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9), wit. C, E i K oraz cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo) mają działanie wzmacniające odporność, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, antyoksydacyjne, skutecznie wpływają na lepszy wzrok i trawienie.
U nas tym razem w pankejkach twarogowych jako pomysł na letnie śniadanie 😉

Przepis jest bardzo prosty i praktycznie robi się go „na oko”. Gdy ciasto wyjdzie za gęste damy więcej mąki, gdy za rzadkie więcej jogurtu. Sam ser biały czasami trafi się bardziej wilgotny więc w takich przepisach lepiej dobierać proporcje. Jagody możemy połączyć np z innymi sezonowymi owocami np maliny, porzeczki lub jabłka tarte na dużych oczkach ( w sezonie jesienno-zimowym)
Składniki:
- biały ser 250 g,
- 2 jajka lub banan duży (w razie alergii na jajka)
- 150 g mąki lub więcej ( u nas miks. mąka pełnoziarnista i kukurydziana)
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
- 250 ml jogurt naturalny – ilość odpowiednio do konsystencji ciasta. Jeśli będzie za gęste ciasto, dodajemy więcej jogurtu, jeśli będzie za rzadkie to dosypujemy więcej mąki ( ja również zagęszczam dodając amarantus ekspandowany)
- 2 łyżeczki substancji słodzącej w razie gdy owoce są mało słodkie np ksylitol, erytrol, ew cukier lub cukier waniliowy
- owoce (jagody, maliny, porzeczki itd).
- Jeśli lubimy możemy dodać też mak, sezam do smaku
Przygotowanie: biały ser kroimy, przekładamy do miksera/blendera, dodajemy pokrojonego jajka, jogurt. Jajka można dodać całe lub tylko żółtko a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Będą placuszki bardziej puszyste. Miksujemy składniki na gładką masę. Dodajemy składniki suche. Miksujemy. Jeśli dodaliśmy wcześniej tylko żółtko to na tym etapie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Po ponownym wymieszaniu dodajemy jagody (lub inne owoce sezonowe) i delikatnie mieszamy.
Smażymy beztłuszczowo na małym ogniu małe placuszki. Są delikatne ale jeśli zrobimy gęstsze ciasto to będzie łatwiej obracać na patelni i wtedy można zrobić większy rozmiar placuszka:)

Korzystajcie z sezonu jagodowego !