Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  15 lipca 2020

Placuszki serowe z jagodami

by Gosia
Placuszki serowe z jagodami

Polski SUPERFOODS dla Twojego dziecka !

Jagody najczęściej wykorzystywane są jako smaczny dodatek do pierogów, gofrów czy ciasta drożdżowego. Tymczasem, poza zastosowaniem w leczeniu zaparć, biegunek, te niewielkie owoce mają mnóstwo wartości odżywczych.

Dzięki bogactwu witamin i minerałów (wit. A, wit.z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9), wit. C, E i K oraz cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo) mają działanie wzmacniające odporność, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, antyoksydacyjne, skutecznie wpływają na lepszy wzrok i trawienie.

U nas tym razem w pankejkach twarogowych jako pomysł na letnie śniadanie 😉

Przepis jest bardzo prosty i praktycznie robi się go „na oko”. Gdy ciasto wyjdzie za gęste damy więcej mąki, gdy za rzadkie więcej jogurtu. Sam ser biały czasami trafi się bardziej wilgotny więc w takich przepisach lepiej dobierać proporcje. Jagody możemy połączyć np z innymi sezonowymi owocami np maliny, porzeczki lub jabłka tarte na dużych oczkach ( w sezonie jesienno-zimowym)

Składniki:

  • biały ser 250 g,
  • 2 jajka lub banan duży (w razie alergii na jajka)
  • 150 g mąki lub więcej ( u nas miks. mąka pełnoziarnista i kukurydziana)
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • 250 ml jogurt naturalny – ilość odpowiednio do konsystencji ciasta. Jeśli będzie za gęste ciasto, dodajemy więcej jogurtu, jeśli będzie za rzadkie to dosypujemy więcej mąki ( ja również zagęszczam dodając amarantus ekspandowany)
  • 2 łyżeczki substancji słodzącej w razie gdy owoce są mało słodkie np ksylitol, erytrol, ew cukier lub cukier waniliowy
  • owoce (jagody, maliny, porzeczki itd).
  • Jeśli lubimy możemy dodać też mak, sezam do smaku

Przygotowanie: biały ser kroimy, przekładamy do miksera/blendera, dodajemy pokrojonego jajka, jogurt. Jajka można dodać całe lub tylko żółtko a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Będą placuszki bardziej puszyste. Miksujemy składniki na gładką masę. Dodajemy składniki suche. Miksujemy. Jeśli dodaliśmy wcześniej tylko żółtko to na tym etapie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Po ponownym wymieszaniu dodajemy jagody (lub inne owoce sezonowe) i delikatnie mieszamy.

Smażymy beztłuszczowo na małym ogniu małe placuszki. Są delikatne ale jeśli zrobimy gęstsze ciasto to będzie łatwiej obracać na patelni i wtedy można zrobić większy rozmiar placuszka:)

Korzystajcie z sezonu jagodowego !

Nawigacja wpisu

Domowy jogurt naturalny z probiotykami, bez jogurtownicy
Lekki obiad na ciepłe dni- pyszne kotleciki z cukinii i fety

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019