Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania, Wege  /  28 czerwca 2020

Domowy jogurt naturalny z probiotykami, bez jogurtownicy

by Gosia
Domowy jogurt naturalny z probiotykami, bez jogurtownicy

Największa zaleta domowego jogurtu?

  • prosty skład mleko + żywe kultury bakterii jogurtowych (jogurt probiotyczny lub startery tzw zakwaski, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością )
  • obecność bakterii probiotycznych
  • delikatny smak
  • nie zawiera zagęstników, mleka w proszku 
  • dowolna konsystencja (im dłużej stoi tym gęstszy jogurt)
  • możliwość wykorzystania mleka krowiego, koziega oraz roślinnego (wówczas do wykonania potrzebne są tzw zakwaski)
  • szybki w wykonaniu- bez użycia jogurtownicy
  • przystępna cena 😉

W naszej kuchni to już tradycja, jak jogurt to tylko domowy !

Zastosowanie jako jogurt naturalny pitny, baza do jogurtów owocowych, do koktajli, chłodników, sosów do sałatek, dipów a nawet serka do smarowania 🙂

Składniki; 750 mleka niepasteryzowanego i 200 g jogurt naturalny probiotyczny (zwracaj uwagę na skład- o tym jak wybierać jogurt naturalny pisałam tutaj http://jedzzglowa.pl/aktualnosci/deser-jogurtowy-to-nie-to-samo-co-jogurt/ ), garnek, słoik 1 litr

Przygotowanie;

  1. Mleko należy zagotować a następnie wystudzić do temperatury ok 42-40 stopni. Temperaturę można zmierzyć termometrem kuchennym lub tradycyjnie na dotyk wkładając palec. Mleko powinno być cieplejsze, nie gorące i nie letnie.

  1. Mleko przelewam do słoika do wysokości 3/4 , następnie dodaję jogurt i mieszam łyżką. Zakręcam słoik i zawijam w gruby koc. Odstawiam w możliwe ciepłe miejsce i odstawiam na noc. Im dłużej stoi tym bardziej robi się gęsty.
  1. Rano jogurt już jest gotowy 🙂
  2. W lodówce można przechowywać 3-4 dni

SEREK KANAPKOWY; jogurt przelewam na sitku, przez gazę lub ręcznik papierowy bez kolorowych wzorków i odkładam na noc do lodówki lub dłużej. W efekcie oddziela się serwatka i powstaje pyszny serek kanapkowy ! Dodaję pokrojony szczypiorek, rzodkiewkę lub suszone pomidory…Sami spróbujcie ! jest pyszny 🙂

Nawigacja wpisu

Gofry ze szpinakiem z twarożkiem
Placuszki serowe z jagodami

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019