Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Przepisy  /  15 lipca 2020

Lekki obiad na ciepłe dni- pyszne kotleciki z cukinii i fety

by Gosia
Lekki obiad na ciepłe dni- pyszne kotleciki z cukinii i fety

Gdy temperatury na oknem są co raz wyższe, mamy dużo mniejszy apetyt na posiłki czy chęć na gotowanie. Tak samo jak my, również dzieci reagują na wysoką temperaturę, dlatego warto odpuścić z tradycyjnymi obiadami i nie wołać na ciepłą zupę 🙂

Im lżej tym lepiej dla naszego samopoczucia. Najważniejsze, aby zachować regularność i dostosować rodzaj potraw do pory dnia. Nie jest dobrym rozwiązaniem, aby w porach posiłków, zajadać się owocami czy orzeźwiającymi lodami. Potrzeby żywieniowe organizmu są niezmienne, niezależne od temperatur. Szukamy dobrych źródeł energii, witamin, wapnia czy białka. Korzystając z lokalnych i sezonowych produktów naprawdę można wyczarować fantastyczne potrawy i poszerzyć repertuar domowych dań dla całej rodziny.

Skoro ma być być sezonowo, smacznie i zdrowo to zapraszam na KOTLECIKI Z CUKINII Z SEREM FETA 🙂

Składniki; cukinia ok 700 g, ser feta 150-200 g, koperek (ilość tak jak lubimy, u nas był pęczek 🙂 cebula jedna średnia biała lub czerwona, jajko (nie jest konieczne użycie jajka), do zagęszczania kasza manna amarantus (dieta bezglutenowa) lub w tradycyjnej wersji bułka tarta lub mąka, ulubione przyprawy m.in suszone pomidory lub sezam, pieprz, sól

Przygotowanie; Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bardzo lekko posolić, odstawić na 1-2 godziny, aż puści wodę. Ser drobno pokroić lub zetrzeć tarce, koperek posiekać. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i przyprawami. Dodawać kaszę manną lub amarantus w takiej ilości aby można było formować kotleciki.

Smażymy na patelni beztłuszczowej, ew można zapiec. Dobrze smakują w towarzystwie dipu czosnkowego lub na zimno, świetnie nadają się również jako przekąska do lunchboxu czy na piknik.

Są bardzo delikatne więc dla dzieci idealne ! Zawsze to zdrowsza odmiana dla tradycyjnego kotleta 🙂

Nawigacja wpisu

Placuszki serowe z jagodami
Sos pomidorowy z soczewicą dla najmłodszych

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019