Pomysł zrodził się z potrzeby chwili, pogoda za oknem sprzyja to szybka decyzja – jedziemy na wycieczkę!
Szybkie domowe dania na wynos okazują się wtedy bardzo pomocne, szczególnie, że gdy plenerze apetyt rośnie 🙂
Tym razem w koszyku piknikowym znalazły się placuszki na bazie jajek, z warzywami, z dodatkami, które mamy pod ręką (ser, wędlina, zioła).
Dzięki temu, że mają prosty skład, możemy podać już najmłodszym dzieciom.

Składniki; 2 jajka, mąka 3-4 łyżki lub więcej w razie gdy ciasto trzeba zagęścić. Mąka np owsiana, gryczana, ryżowa, pszenna pełnoziarnista , drobno pokrojone warzywa np papryka kolorowa, szczypiorek, kukurydza oraz ulubione dodatki, które mamy w domu np. ser żółty, wędlina, Feta, suszone pomidory, zioła, szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie; Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, wybrane dodatki (pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach). Przyprawiamy ziołami. Mieszamy łyżką. Dla osób dorosłych można dodać szczyptę soli, pieprzu. Smażymy na patelni beztłuszczowej.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki; 2 jajka, mąka 3-4 łyżki lub więcej w razie gdy ciasto trzeba zagęścić. Mąka np owsiana, gryczana, ryżowa, pszenna pełnoziarnista , drobno pokrojone warzywa np papryka kolorowa, szczypiorek, kukurydza oraz ulubione dodatki, które mamy w domu np. ser żółty, wędlina, Feta, suszone pomidory, zioła, szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie; Jajka mieszamy 30sek, obr 5. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej (15-20 sek, obr 4-5) warzywa, wybrane dodatki (pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach). Wielkość kawałków uzależniamy od wieku dziecka i umiejętności gryzienia. Przyprawiamy ziołami. Mieszamy łyżką. Dla osób dorosłych można dodać szczyptę soli, pieprzu. Smażymy na patelni beztłuszczowej.