Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Aktualności, Bezglutenowe, DO POBRANIA, Przepisy  /  13 czerwca 2020

Sekret udanych wypieków bezglutenowych- do pobrania+ przepisy

by Gosia
Sekret udanych wypieków bezglutenowych- do pobrania+ przepisy

 O cennych właściwościach mąk bezglutenowych nikogo nie trzeba przekonywać. Osobiście nie mam problemów z tolerancją glutenu, natomiast zdecydowanie unikam mąki pszennej, korzystając z mąk bezglutenowych- dużo ciekawszych pod względem walorów odżywczych, zdrowotnych czy smakowych. 

Również przygotowując jadłospisy dla małych dzieci, często mieszam mąki bezglutenowe z glutenowymi, aby w małej porcji dostarczyć jeszcze więcej składników odżywczych.  Dzięki temu, nawet ulubione przez dzieci, tradycyjne dania mączne, jak naleśniki, pierogi czy placuszki, mogą stanowić cennych dodatek w diecie.  

Wybór mąk bezglutenowych jest bardzo duży. Z uwagi na to, że nie zawierają glutenu, mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby z celiakią, a także z alergią i nietolerancją glutenu.

W związku z tym, że gluten zapewnia kleistość ciasta, wypieki na bazie mąki bezglutenowej stają się bardziej sypkie, kruche. Idealnie sprawdzają się mieszanki mąk bezglutenowych.

Poniżej przesyłam kilka sprawdzonych wskazówek, aby wypieki bezglutenowe zawsze były udane oraz

DWA PRZEPISY NA DOMOWĄ UNIWERSALNĄ MIESZANKĘ DO WYPIEKÓW BEZGLUTENOWYCH )

http://jedzzglowa.pl/wp-content/uploads/2020/06/PRZEWODNIK-mąka.pdf

Przewodnik po udanych wypiekach bezglutenowych;  

  1. Mąki bezglutenowe mieszamy w odpowiednik proporcjach; mąka bezglutenowa bazowa+ inna mąka bezglutenowa.
  2. Aby ciasto nie kleiło się do rąk używamy urządzeń miksujących, natłuszczamy ręce przy ręcznym wyrabianiu ciasta lub używamy jednorazowych rękawiczek.
  3. Surowe ciasto z mąki bezglutenowej dość szybko wysycha, dlatego w początkowej fazie jego wyrabiania zadbajmy, by była luźna konsystencja.
  4. Jeżeli ciasto podczas wyrastania zbyt mocno wyschnie, warto  je nawilżyć przez dodanie jajka, banana, marchewki lub jabłka.
  5. Kruche ciasto najwygodniej jest rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folii do pieczenia.
  6. Wypieki bezglutenowe wymagają gwałtowniejszego pieczenia niż glutenowe (krótszy czas, wyższa temperatura), dzięki temu uzyskuje się chrupiącą skorupkę, przy zachowanej miękkości wnętrza
  7. Pieczemy bez termoobiegu, aby zapobiec wysuszeniu. Dodatkowo można zabezpieczyć ciasto przed nadmiernym wysuszaniem poprzez włożenie do piekarnika żaroodpornego naczynia z wodą. Wystarczy tradycyjne ustawienie piekarnika.
  8. Najlepiej, aby składniki do ciasta miały temperaturę pokojową, unikamy połączenia ze świeżo rozpuszczonym olejem kokosowym czy masłem. Jedynym wyjątkiem jest kruche ciasto, które jest przygotowane wyłącznie z zimnych składników
  9. Aby ciasto bezglutenowe i chleb bezglutenowy nie kruszyły się bardzo podczas krojenia warto odczekać 12 godzin i kroić nożem z ząbkami. Można dodatkowo ostry brzeg noża natłuścić olejem.
  10. Bezglutenowe wypieki – pieczywo, ciasta i pizza bez glutenu, mogą długo leżeć w zamrażarce. Wystarczy świeże i  schłodzone wypieki umieścić w woreczkach do zamrażania.
  11. Mąka kukurydziana; dobrze się sprawdza przy naleśników, ciastach ucieranych oraz przy zagęszczaniu zup i sosów.
  12. Mąka ryżowa; jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej ale zdecydowanie wymaga połączenia z mąką sklejającą; 1 szklanka mąki ryżowej +  3 łyżki skrobi z tapioki lub mąki ziemniaczanej. Potrzebuje do wypieku  mokrego i tłustego składnika np. mąki lub masła orzechowego, banana
  13. Mąka owsiana bezglutenowa; bogata w otręby, żelazo, wapń , cynk, mangan , fosfor,  wit. B1 Warto przesiać przed przystąpieniem do pieczenia. Ma podobne do mąki pszennej właściwości, stąd najlepiej ją zastąpi. Ciasta będą nieznacznie cięższe i bardziej kruche
  14. Mąka gryczana; ma charakterystyczny smak, więc rzadziej jest wykorzystywana do słodkich wypieków. Dla złagodzenia smaku można ją zmieszać z inną mąką, np. ryżową, w równych proporcjach, Ma wiele wartości odżywczych, tj. żelazo, potas, wapń, cynk, witaminy z grupy B.
  15. Mąka jaglana; świetnie nadaje się do pieczenia ciast i ciasteczek.  Sprawdza się jako zagęstnik, a także jako składnik ciast, chleba, naleśników, pierogów oraz pasztetów. Powstaje ze zmielonej kaszy jaglanej. Ma neutralny smak. Może być stosowana w mieszance z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.
  16. Mąka z tapioki; dobrze się sprawdza w wypiekach typu ciasteczka, sprawia, że struktura wypieków staje się lżejsza, ale jednocześnie nieco chrupka, zastępuję mąkę ziemniaczaną, ale nie zabiela zagęszczanych nią potraw.
  17. Mąka sojowa; może być składnikiem pieczywa, makaronów, a także płatków, ciast i ciastek. Jest dobrym zagęstnikiem.
  18. Mąka dyniowa; bardzo dobrze się sprawdza jako panierka, zagęstnik. Można jej używać również do wypieku pieczywa oraz ciast.
  19. Mąka amarantusowa; sprawdza się w wypiekach, bez potrzeby wyrastania, m.in ciast i ciastka, naleśniki, racuchy, krakersy lub jako dodatek do chleba. Ma lekko orzechowy smak.
  20. Mąka kasztanowa; ma słodki smak i lekko orzechowy. Sprawdzi się przy  wypieku ciast, ciasteczek, muffinek, chleba, a także jako składnik naleśników, racuchów, gofrów oraz pierogów.
  21. Mąka kokosowa; Dobrze się sprawdza jako składnik ciast, ciasteczek, trufli, naleśników. Nadaje lekki kokosowy smak
  22. Mąka migdałowa; ma lekko orzechowy smak, świetnie się sprawdza w słodkich wypiekach. Wystarczy zmiksować migdały. Ma wiele wartości odżywczych, białko, witaminy, wapń, jednak w praktyce lepiej ją stosować jako dodatek, jest cięższa. Najlepiej przechowywać w lodówce.

http://jedzzglowa.pl/wp-content/uploads/2020/06/PRZEWODNIK-mąka.pdf

Nawigacja wpisu

Sałatka z buraczkiem, fetą i rukolą- pyszności!
Placuszki jajeczne z dodatkami + wersja na Thermomix

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Przepisy, Śniadania, Wege  /  16 października 2019
by Gosia

Jaglane kluseczki z dynią – szybkie, zdrowe i bardzo smaczne

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019