Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Aktualności, Edukacja  /  6 czerwca 2020

DESER JOGURTOWY TO NIE TO SAMO CO JOGURT !

by Gosia
DESER JOGURTOWY TO NIE TO SAMO CO JOGURT !

Co to jest jogurt naturalny?

  • Jogurt naturalny – mleko + bakterie (najczęściej Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophillus)
  • Jogurt owocowy =  mleko+ bakterie+ wkrojone owoce

Skoro jest sezon na truskawki to umówmy się- nie kupujmy gotowych jogurtów owocowych !

Jestem przekonana, że później już tak szybko nie skusimy się  na jogurt z wsadem owocowym z dodatkiem syropu glukozo-fruktozowego i barwników.

Producenci przekonują ilością truskawek na opakowaniu?Nawet jeśli znajdziemy tam 5% owoców (to jest dobry wynik) to dla porównania przygotujmy taki jogurt w domu; jogurt naturalny + 5 % truskawek. Kolor zdecydowanie odbiega od różowego jogurtu zakupionego  w sklepie.

Niestety, sprzedaż jogurtów owocowych cały czas utrzymuje się na wysokim poziomie, podobnie jogurtów z drażetkami, chrupkami. Jeśli kupujemy dzieciom, to pamiętajmy, że to nie jest porcja wapnia z tego „zdrowego” jogurtu, o którym mówi się w zaleceniach.  To jest słodki deser.

Producenci wiedzą, że kupujemy jogurty również z myślą o odporności więc co raz częściej słyszymy popularne hasła „zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie”. Tylko to wcale  nie oznacza, że jest to jogurt probiotyczny ! Tradycyjne  Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, to nie są probiotyki.

Działanie probiotyczne bakterii odnosi się do szczepu, nie gatunku.

Poprawne oznaczenie szczepu składa się z 3 elementów; rodzaj, gatunek, oznaczenia literowo- cyfrowe np. Lactobacillus acidophilus LA-5.

Przykładowo szczepy u potwierdzonym działaniu probiotycznym ;

Gatunek Bifidobacterium, rodzaj bakterii – lacits, szczep BB-12. Bifidobacterium animalis DN-173 010, Lactobacillus acidophilus LA-5 Lactobacillus casei LC-1

Niestety mało który producent podaje tak dokładne informacje.


Probiotyki mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Stosowanie produktów probiotycznych wspiera

  • uaktywnienie układu odpornościowego do walki z drobnoustrojami;
  • uregulowanie pracy jelit i obniżenie poziomu pH w jelitach
  • zmniejszenie tempa rozwoju bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów
  • ochronę ścianek jelit przed złymi bakteriami, niekorzystnymi dla zdrowia człowieka;

Również hasła reklamowe „jogurt bez cukru” nie budzą podejrzeń…..więc zacznijmy od początku, po co w jogurcie cukier?

Zastanawiasz, który jogurt jest najlepszy ?

Już wkrótce przewodnik po jogurtach naturalnych 🙂

Nawigacja wpisu

Masa solna- rozwój poprzez zabawę
Marchewkowe placuszki idealne na śniadanie i podwieczorek

Related posts

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu
Aktualności, DO POBRANIA, Edukacja  /  27 listopada 2022
by Gosia

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka
Aktualności, Edukacja  /  6 sierpnia 2022
by Gosia

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
Aktualności, Edukacja  /  28 grudnia 2024
by Gosia

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019