W poszukiwaniu przepisów, które łączą zarówno niezapomniany smak i moc składników odżywczych, przyszedł czas na CZEKOLADOWE CIASTO Z FASOLĄ.
Bez cukru, mąki i mleka więc dla małych alergików idealna zdrowa słodycz:)
Poniżej również w wersji na Thermomix.
Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, w smaku czekoladowe, fasoli zupełnie nie wyczuwamy – zachęcam do wspólnego przygotowania z dziećmi. Dlaczego ? Jeśli nasza pociecha widząc fasolę w innych potrawach mniej chętnie się częstuje, to w takim przepisie ma okazję przekonać się, jak jeden składnik może mieć wiele zastosowań i za każdym razem smakuje inaczej !
Pokazujemy, oswajamy, nie przemycamy, a dzięki temu sprawiamy, że następnym razem już chętniej spojrzą na fasolę. Przemycając wprowadzamy dodatkowe wartości odżywcze, ale nie sprawimy, że nasze dziecko kolejnym razem będzie bardziej skłonne do świadomego spożywania fasoli. Dodatkowo mocno ryzykujemy….gdy dziecko odkryje naszą „tajemnicę” z pewnością stracimy to co najcenniejsze. …zaufanie, poczucie bezpieczeństwa dziecka, czyli to co jest niezbędne do czerpania przyjemności z jedzenia.
Składniki: na keksówkę wielkości 31 x 11 cm lub blacha 20x20cm
2 puszki czerwonej fasoli (dobrze odsączyć i kilka razy przepłukać), 4 jajka, 200 g daktyli lub 3-4 łyżki miodu, 2 banany, kakao 2-3 łyżki. Dodatkowo jeśli lubimy, orzechy lub wiórki kokosowe 2-3 łyżki
Przygotowanie; Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok 20- 30 minut, następnie odcedzamy. Fasolę odsączamy i bardzo! dokładnie przepłukujemy wodą. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wszystkie składniki, poza orzechami lub wiórkami, miksujemy dokładnie. Dokładamy nasze dodatki, mieszamy i gotowe ! Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 45-50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika (najlepiej też w z blaszki) ciasto przed krojeniem odstawiamy. Powinno dobrze ostygnąć…wiem, trudno wytrzymać 😉
Można podać z domową polewą czekoladową i /lub z owocami.
PRZEPIS W WERSJI NA THERMOMIX
Składniki; 2 puszki czerwonej fasoli (dobrze odsączyć i kilka razy przepłukać), 4 jajka, 200 g daktyli lub 3-4 łyżki miodu, 2 banany, kakao 2-3 łyżki. Dodatkowo jeśli lubimy, orzechy lub wiórki kokosowe 2-3 łyżki
Przygotowanie; Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok 20- 30 minut, następnie odcedzamy. Fasolę odsączamy i bardzo! dokładnie przepłukujemy wodą. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wszystkie składniki, poza orzechami lub wiórkami, miksujemy dokładnie stopniowo zwiększając obroty do 8, miksujemy 20 sekund. Dokładamy nasze dodatki, miksujemy lekko ok 7 sekund, obroty 5.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 45-50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika (najlepiej też w z blaszki) ciasto przed krojeniem odstawiamy. Powinno dobrze ostygnąć…wiem, trudno wytrzymać 😉

Idealne do kawy i na dziecięcy podwieczorek 🙂