Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  25 maja 2020

BROWNIE – czekoladowe ciasto z fasolą, słodzone daktylami

by Gosia
BROWNIE – czekoladowe ciasto z fasolą, słodzone daktylami

W poszukiwaniu przepisów, które łączą zarówno niezapomniany smak i moc składników odżywczych, przyszedł czas na CZEKOLADOWE CIASTO Z FASOLĄ.

Bez cukru, mąki i mleka więc dla małych alergików idealna zdrowa słodycz:)

Poniżej również w wersji na Thermomix.

Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, w smaku czekoladowe, fasoli zupełnie nie wyczuwamy – zachęcam do wspólnego przygotowania z dziećmi. Dlaczego ? Jeśli nasza pociecha widząc fasolę w innych potrawach mniej chętnie się częstuje, to w takim przepisie ma okazję przekonać się, jak jeden składnik może mieć wiele zastosowań i za każdym razem smakuje inaczej !

Pokazujemy, oswajamy, nie przemycamy, a dzięki temu sprawiamy, że następnym razem już chętniej spojrzą na fasolę. Przemycając wprowadzamy dodatkowe wartości odżywcze, ale nie sprawimy, że nasze dziecko kolejnym razem będzie bardziej skłonne do świadomego spożywania fasoli. Dodatkowo mocno ryzykujemy….gdy dziecko odkryje naszą „tajemnicę” z pewnością stracimy to co najcenniejsze. …zaufanie, poczucie bezpieczeństwa dziecka, czyli to co jest niezbędne do czerpania przyjemności z jedzenia.

Składniki: na keksówkę wielkości 31 x 11 cm lub blacha 20x20cm

2 puszki czerwonej fasoli (dobrze odsączyć i kilka razy przepłukać), 4 jajka, 200 g daktyli lub 3-4 łyżki miodu, 2 banany, kakao 2-3 łyżki. Dodatkowo jeśli lubimy, orzechy lub wiórki kokosowe 2-3 łyżki

Przygotowanie; Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok 20- 30 minut, następnie odcedzamy. Fasolę odsączamy i bardzo! dokładnie przepłukujemy wodą. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wszystkie składniki, poza orzechami lub wiórkami, miksujemy dokładnie. Dokładamy nasze dodatki, mieszamy i gotowe ! Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 45-50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika (najlepiej też w z blaszki) ciasto przed krojeniem odstawiamy. Powinno dobrze ostygnąć…wiem, trudno wytrzymać 😉

Można podać z domową polewą czekoladową i /lub z owocami.

PRZEPIS W WERSJI NA THERMOMIX

Składniki; 2 puszki czerwonej fasoli (dobrze odsączyć i kilka razy przepłukać), 4 jajka, 200 g daktyli lub 3-4 łyżki miodu, 2 banany, kakao 2-3 łyżki. Dodatkowo jeśli lubimy, orzechy lub wiórki kokosowe 2-3 łyżki

Przygotowanie; Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok 20- 30 minut, następnie odcedzamy. Fasolę odsączamy i bardzo! dokładnie przepłukujemy wodą. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wszystkie składniki, poza orzechami lub wiórkami, miksujemy dokładnie stopniowo zwiększając obroty do 8, miksujemy 20 sekund. Dokładamy nasze dodatki, miksujemy lekko ok 7 sekund, obroty 5.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 45-50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika (najlepiej też w z blaszki) ciasto przed krojeniem odstawiamy. Powinno dobrze ostygnąć…wiem, trudno wytrzymać 😉

Idealne do kawy i na dziecięcy podwieczorek 🙂

Nawigacja wpisu

Najsmaczniejszy, chlebek z domowej piekarni :) dodatkowa wersja na Thermomix
Domowe sezamki

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019