O wyższości chleba domowego nad sklepowymi wyrobami nikogo nie trzeba przekonywać.
Czasami najtrudniej zacząć, ale smak takiego domowego chleba jestem przekonana, że na pewno zachęci Was do wypiekania znacznie częściej,

Chlebek można upiec w dużym garnku z pokrywką lub w naczyniu żaroodpornym.

Składniki
30g drożdży, 500 ml maślanki lub kefiru *, 1-2 łyżeczki soli ( ja dałam połowę soli), 1 łyżeczka miodu ( dla dzieci powyżej 1 roku) lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki oleju, 70 ml ciepłej wody, mąka w łącznej ilości 800g ( u nas 400g mąka pełnoziarnista, 400g mąka żytnia), garść ziaren np słonecznik, sezam, czarnuszka.
Można również dodać zioła i zrobić pyszny chlebek ziołowy
Przygotowanie (wersja do przygotowania w mikserze, maszynie do chleba lub ręcznie)
Kefir podgrzewamy do maks 37 stopni, dodajemy wykruszone drożdże, miód i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mocno ucieramy lub ręcznie ugniatamy. 'Odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy naczynie w którym będzie piekł się chleb.
Gdy minie 30 minut,ponownie ugniatamy ciasto, formujemy bochenek i przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem. Ostrym nożem, zamoczonym w wodzie nacinamy chlebek. Pieczemy 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy już tylko 15 minut

*Przepis dla osób na diecie bezmlecznej. Składniki; 650-700g mąki, 25g drożdży świeży lub 7g suchych, 2 szklanki ciepłej wody, 1-2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oleju. Przygotowanie; drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dalej postępujemy zgodnie z przepisem poniżej.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki;
30g drożdży, 500 ml maślanki lub kefiru, 1-2 łyżeczki soli ( ja dałam połowę soli), 1 łyżeczka miodu ( dla dzieci powyżej 1 roku) lub innej substancji słodzącej, 30 g oleju, 70 ml ciepłej wody, mąka w łącznej ilości 800g ( u nas 400g mąka pełnoziarnista, 400g mąka żytnia), garść ziaren np słonecznik, sezam, czarnuszka.
Przygotowanie
Kefir, drożdże, miód wkładamy do pojemnika i ustawiamy 37stopni/1obr/3minuty.. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 3 minuty. 'Odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy naczynie w którym będzie piekł się chleb.
Gdy minie 30 minut,ponownie ugniatamy ciasto przez około 1 minutę, formujemy bochenek i przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem. Ostrym nożem, zamoczonym w wodzie nacinamy chlebek. Pieczemy 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy już tylko 15 minut
