Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezmleczne, Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  18 maja 2020

Najsmaczniejszy, chlebek z domowej piekarni :) dodatkowa wersja na Thermomix

by Gosia
Najsmaczniejszy, chlebek z domowej piekarni :) dodatkowa wersja na Thermomix

O wyższości chleba domowego nad sklepowymi wyrobami nikogo nie trzeba przekonywać.

Czasami najtrudniej zacząć, ale smak takiego domowego chleba jestem przekonana, że na pewno zachęci Was do wypiekania znacznie częściej,

Chlebek można upiec w dużym garnku z pokrywką lub w naczyniu żaroodpornym.

Składniki

30g drożdży, 500 ml maślanki lub kefiru *, 1-2 łyżeczki soli ( ja dałam połowę soli), 1 łyżeczka miodu ( dla dzieci powyżej 1 roku) lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki oleju, 70 ml ciepłej wody, mąka w łącznej ilości 800g ( u nas 400g mąka pełnoziarnista, 400g mąka żytnia), garść ziaren np słonecznik, sezam, czarnuszka.

Można również dodać zioła i zrobić pyszny chlebek ziołowy

Przygotowanie (wersja do przygotowania w mikserze, maszynie do chleba lub ręcznie)

Kefir podgrzewamy do maks 37 stopni, dodajemy wykruszone drożdże, miód i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mocno ucieramy lub ręcznie ugniatamy. 'Odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy naczynie w którym będzie piekł się chleb.

Gdy minie 30 minut,ponownie ugniatamy ciasto, formujemy bochenek i przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem. Ostrym nożem, zamoczonym w wodzie nacinamy chlebek. Pieczemy 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy już tylko 15 minut

*Przepis dla osób na diecie bezmlecznej. Składniki; 650-700g mąki, 25g drożdży świeży lub 7g suchych, 2 szklanki ciepłej wody, 1-2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oleju. Przygotowanie; drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dalej postępujemy zgodnie z przepisem poniżej.

WERSJA NA THERMOMIX

Składniki;

30g drożdży, 500 ml maślanki lub kefiru, 1-2 łyżeczki soli ( ja dałam połowę soli), 1 łyżeczka miodu ( dla dzieci powyżej 1 roku) lub innej substancji słodzącej, 30 g oleju, 70 ml ciepłej wody, mąka w łącznej ilości 800g ( u nas 400g mąka pełnoziarnista, 400g mąka żytnia), garść ziaren np słonecznik, sezam, czarnuszka.

Przygotowanie

Kefir, drożdże, miód wkładamy do pojemnika i ustawiamy 37stopni/1obr/3minuty.. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 3 minuty. 'Odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy naczynie w którym będzie piekł się chleb.

Gdy minie 30 minut,ponownie ugniatamy ciasto przez około 1 minutę, formujemy bochenek i przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem. Ostrym nożem, zamoczonym w wodzie nacinamy chlebek. Pieczemy 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy już tylko 15 minut

Nawigacja wpisu

Chłodnik z botwinki – czyli różowa zupa dla dzieci
BROWNIE – czekoladowe ciasto z fasolą, słodzone daktylami

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019