Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  18 kwietnia 2020

PROZIAKI czyli smaczne bułeczki prosto z patelni

by Gosia
PROZIAKI czyli smaczne bułeczki prosto z patelni

Aż trudno uwierzyć, że tak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś tak dobrego!

Danie może nie należy do zbyt wykwintnych, ale ja osobiście bardzo lubię takie proste i szybkie dania 🙂 Tym bardziej, że jest to świetna potrawa, aby wprowadzić więcej składników odżywczych do diety swojej rodziny.

Ta potrawa zdecydowanie została stworzona z myślą o dzieciach 🙂 Niezależnie od tego czy mamy Tadka-niejadka czy małego łasucha, bułeczki z patelni sprawdzają się w różnych smakach.

Wersja podstawowa to praktycznie mąka +kefir i soda.

W wersji smakowej dodaję najczęściej: suszone pomidory, oregano,bazylie, czarnuszkę, sezam lub zmielone orzechy.

Dobrze smakują z masłem np ziołowym, czosnkowym lub z hummusem.

W wersji na słodko proponuję podać proziaki z miodem lub domową nutellą albo dżemem (przepisy na stronie ).

Najczęściej spożywamy proziaki na śniadanie lub kolacje ale również świetnie nadają się jako dodatek do zup lub lecza, gulaszu.

Krótki skład, szybkie przygotowanie i różnorodne zastosowanie….WARTO SPRÓBOWAĆ 🙂

Składniki;

mąka ( u nas pełnoziarnista Basia 1850) 500g, kefir 250g ( zasada jest taka; kefir to połowa z ilości mąki), soda – łyżeczka, sól do smaku ( w przypadku najmłodszych dzieci, nie podaję soli, tylko zioła)

Wersja smakowa; dodatki takie jak zioła, suszone pomidory, czarnuszka, sezam, zmielone orzeszki.

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie łączę, ciasto chwile ugniatam, wałkuję na bardziej grubsze placki i wycinam krążki. Piekę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumienią. W wersji jeszcze bardziej ekspresowej ugniatam w dłoniach kulkę i spłaszczam, do kształtu placuszka. W razie gdyby ciasto było zbyt suche dodaję odrobinę kefiru, aby lepiej się lepiło

SMACZNEGO !

Nawigacja wpisu

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Warsztat ON LINE dla rodziców; „RYZYKO NIEDOBORÓW W DIECIE MAŁEGO DZIECKA”

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019