
Aż trudno uwierzyć, że tak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś tak dobrego!
Danie może nie należy do zbyt wykwintnych, ale ja osobiście bardzo lubię takie proste i szybkie dania 🙂 Tym bardziej, że jest to świetna potrawa, aby wprowadzić więcej składników odżywczych do diety swojej rodziny.
Ta potrawa zdecydowanie została stworzona z myślą o dzieciach 🙂 Niezależnie od tego czy mamy Tadka-niejadka czy małego łasucha, bułeczki z patelni sprawdzają się w różnych smakach.
Wersja podstawowa to praktycznie mąka +kefir i soda.

W wersji smakowej dodaję najczęściej: suszone pomidory, oregano,bazylie, czarnuszkę, sezam lub zmielone orzechy.
Dobrze smakują z masłem np ziołowym, czosnkowym lub z hummusem.
W wersji na słodko proponuję podać proziaki z miodem lub domową nutellą albo dżemem (przepisy na stronie ).

Najczęściej spożywamy proziaki na śniadanie lub kolacje ale również świetnie nadają się jako dodatek do zup lub lecza, gulaszu.

Krótki skład, szybkie przygotowanie i różnorodne zastosowanie….WARTO SPRÓBOWAĆ 🙂
Składniki;
mąka ( u nas pełnoziarnista Basia 1850) 500g, kefir 250g ( zasada jest taka; kefir to połowa z ilości mąki), soda – łyżeczka, sól do smaku ( w przypadku najmłodszych dzieci, nie podaję soli, tylko zioła)
Wersja smakowa; dodatki takie jak zioła, suszone pomidory, czarnuszka, sezam, zmielone orzeszki.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie łączę, ciasto chwile ugniatam, wałkuję na bardziej grubsze placki i wycinam krążki. Piekę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumienią. W wersji jeszcze bardziej ekspresowej ugniatam w dłoniach kulkę i spłaszczam, do kształtu placuszka. W razie gdyby ciasto było zbyt suche dodaję odrobinę kefiru, aby lepiej się lepiło

SMACZNEGO !