
Kluseczki, kopytka, naleśniki to zdecydowanie potrawy chętnie wybierane przez dzieci.
Chcąc więc zachęcić dzieci do jedzenia produktów o wyższej wartości odżywczej najlepiej rozpocząć od modyfikacji ich ulubionych potraw.
Takim przykładem mogą być KLUSECZKI JAGLANE, w wersji na słodko lub wytrawnej. Również w wersji smakowej z dodatkiem warzyw, są ulubionym przysmakiem małych dzieci.
Kluseczki idealnie można podawać już najmłodszym dzieciom na etapie rozszerzania diety metodą BLW, jedynie odpowiednio dobierając wielkość kawałków do umiejętności dziecka.
Skład nie budzi żadnych zastrzeżeń !
KLUSKI JAGLANE NA SŁODKO
Składniki;
- 3/4 szklanki (150 g) surowej kaszy jaglanej lub 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- w wersji na słodko; 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu (dla dzieci powyżej 1 roku)

- w wersji wytrawnej; np z dodatkiem upieczonych, zmiksowanych warzyw (burak, dynia) lub z wersji „na zielono” z dodatkiem szpinaku
- szczypta soli
- Do podania z dodatkiem : musu owocowy, jogurtu naturalnego
Przygotowanie;
Kaszę jaglaną gotujmy w wodzie lub na mleku roślinnym do miękkości. W wersji na słodko można dodać do gotującej się wody suszone morele. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy na gładką masę i przekładam do miski. Dodajemy skrobię, mąkę, słodki składnik i sól. Za pomocą łyżki, a potem zwilżonej dłoni łączymy wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki, aby kluseczki nie były zbyt twarde.
Przekładamy ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Posypujemy ciasto lekko mąką formujemy podłużne wałki ciasta lub okrągłe kluseczki.
Wkładamy kluski do wrzątku, delikatnie mieszamy, gotujemy ok. 2-3 min od wypłynięcia.
Gotowe kluski podajemy z ulubionymi dodatkami lub w ramach BLW do rączki dla najmłodszych dzieci na etapie rozszerzania diety.