Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  13 kwietnia 2020

Kluseczki jaglane- lepsza wersja ulubionych potraw

by Gosia
Kluseczki jaglane- lepsza wersja ulubionych potraw

Kluseczki, kopytka, naleśniki to zdecydowanie potrawy chętnie wybierane przez dzieci.

Chcąc więc zachęcić dzieci do jedzenia produktów o wyższej wartości odżywczej najlepiej rozpocząć od modyfikacji ich ulubionych potraw.

Takim przykładem mogą być KLUSECZKI JAGLANE, w wersji na słodko lub wytrawnej. Również w wersji smakowej z dodatkiem warzyw, są ulubionym przysmakiem małych dzieci.

Kluseczki idealnie można podawać już najmłodszym dzieciom na etapie rozszerzania diety metodą BLW, jedynie odpowiednio dobierając wielkość kawałków do umiejętności dziecka.

Skład nie budzi żadnych zastrzeżeń !

KLUSKI JAGLANE NA SŁODKO

Składniki;

  • 3/4 szklanki (150 g) surowej kaszy jaglanej lub 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • w wersji na słodko; 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu (dla dzieci powyżej 1 roku)

  • w wersji wytrawnej; np z dodatkiem upieczonych, zmiksowanych warzyw (burak, dynia) lub z wersji „na zielono” z dodatkiem szpinaku
  • szczypta soli
  • Do podania z dodatkiem : musu owocowy, jogurtu naturalnego

Przygotowanie;
Kaszę jaglaną gotujmy w wodzie lub na mleku roślinnym do miękkości. W wersji na słodko można dodać do gotującej się wody suszone morele. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy na gładką masę i przekładam do miski. Dodajemy skrobię, mąkę, słodki składnik i sól. Za pomocą łyżki, a potem zwilżonej dłoni łączymy wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki, aby kluseczki nie były zbyt twarde.
Przekładamy ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Posypujemy ciasto lekko mąką formujemy podłużne wałki ciasta lub okrągłe kluseczki.


Wkładamy kluski do wrzątku, delikatnie mieszamy, gotujemy ok. 2-3 min od wypłynięcia.


Gotowe kluski podajemy z ulubionymi dodatkami lub w ramach BLW do rączki dla najmłodszych dzieci na etapie rozszerzania diety.

Nawigacja wpisu

KONSULTACJE ON LINE
Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019