Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości a przy okazji szybka w wykonaniu i bardzo smaczna 🙂

Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. Warto o nich pamiętać również w tradycyjnej diecie, z uwagi na wysoką wartość odżywczą. Są cennym źródłem takich składników jak żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz zawierają dużą ilości potrzebnego błonnika roślinnego. W diecie małego dziecka można podawać strączki już w okresie niemowlęcym , szczególnie soczewicę.
Składniki:

puszka białej fasoli (przepłukać fasolę po otwarciu puszki), dojrzały banan, 1/2 szklanki płatków owsianych lub jaglanych, 2-3 łyżki wiórków kokosowych bezsiarkowych lub zmiksowanych orzechów, 1/4 szklanki miodu lub musu daktylowego (MUS – namoczone wcześniej daktyle, odsączamy, miksujemy i dodajemy trochę wody po daktylach), łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, cynamon dla smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Przekładamy do foremek i pieczemy w 180-190 stopniach, ok 20-25 minut.