Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bez jajek, Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Przepisy, Wege  /  17 listopada 2019

Strączki na słodko czyli pyszne muffinki z białej fasoli (wersja wege i na dietach eliminacyjnych)

by Gosia
Strączki na słodko czyli pyszne muffinki z białej fasoli (wersja wege i na dietach eliminacyjnych)

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości a przy okazji szybka w wykonaniu i bardzo smaczna 🙂

Babeczki fasolowe

Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. Warto o nich pamiętać również w tradycyjnej diecie, z uwagi na wysoką wartość odżywczą. Są cennym źródłem takich składników jak żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz zawierają dużą ilości potrzebnego błonnika roślinnego. W diecie małego dziecka można podawać strączki już w okresie niemowlęcym , szczególnie soczewicę.

Składniki:

puszka białej fasoli (przepłukać fasolę po otwarciu puszki), dojrzały banan, 1/2 szklanki płatków owsianych lub jaglanych, 2-3 łyżki wiórków kokosowych bezsiarkowych lub zmiksowanych orzechów, 1/4 szklanki miodu lub musu daktylowego (MUS – namoczone wcześniej daktyle, odsączamy, miksujemy i dodajemy trochę wody po daktylach), łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, cynamon dla smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Przekładamy do foremek i pieczemy w 180-190 stopniach, ok 20-25 minut.

Nawigacja wpisu

Domowe krówki ciągutki, bez cukru
Gofry z kaszą jaglano- dyniowe z czarnuszką

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019